четвъртък, март 28, 2024

Няколко изпитани трика за приготвяне на перфектно и вкусно кисело зеле

Най-четени

Смениш ли летните гуми със зимни на автомобила си, значи е дошло времето за приготвяне на кисело зеле.
Почти няма дом, в който да не се прави голямо количество от продукта в добре познатите на всички бидони, които също са в изобилие от най-различни размери в зависимост от предпочитанията, споделя 1001recepti.com
Селската зимнина е нищо без присъствието на киселото зеле. Освен консумацията му в суров вид, с киселото зеле се приготвят много от традиционните зимни български ястия. Заедно с киселото зеле се приготвят ястия със свинско и птиче месо. Освен в балканската кухня, изненадващо рецепти с кисело зеле се срещат и в немската кухня.

Изпитана рецепта:
Зелките се почистват от горните листа.
Кочана се срязва напречно на кръст.
Главите зеле се подреждат в бидона (кацата). Сега тук да вметна, че някои зелки се срязват на две половинки, за да може да събере повече количество бидона. Каците са огромни и там това не се налага.
Пропорцията сол/вода всеки си прави на вкус, но нашата е на 1л. вода – 30 гр. едра морска сол.Т.е. измерваме количеството вода, което ще събере бидона след пълненето му със зелето,изваждаме от водата и разтваряме в нея пресметнатото количество сол. Връщаме в бидона.
На 100 л. бидон прибавяме и 7-8 парчета хрян, колкото показалец.

Затваряме плътно с капака и…….. отваряме след 30-тия ден. Готово е.
Чудна салата за бобец, печено месо, или с ракия е нарязано, поръсено с червен пипер и олио ( е, някой със зехтин си ръси).
Не хваща бялата пелена отгоре, не се точи лигави чорбата – гарантирано до месец май.
През февруари или март последните зелки от бидона прибираме във фризера. Отделям горните листа, сгъвам; сърцевината нарязвам за готвене. Когато са повече зелките, това упражнение приключва със стерилизиране на бурканите – добре натъпкани, да излиза зелевия сок; заваряване за капачката – 5 до 10 мин. е достатъчно.

- Advertisement -

Ето сега и няколко тънкости:

За по-добри резултати може да цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът.
Ако искате киселото зеле да придобие по-интересен цвят, може да добавите червени цвекло или червено зеле.
За по-добра и бърза ферментация може да добавите кочан царевица.
Ако ви е трудно да подредите плътно зелето и то започва да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо.
Също за аромат в началото може да добавите по избор ябълка, дюля, лимон, лук.
Важно е да знаете, че за да се запазят полезните му качества, киселото зеле не трябва да се мие, за да не се отмият голяма част от полезните вещества, както и когато готвите с кисело зеле, термичната обработка не трябва да бъде повече от 20-25 минути.

Киселото зеле е незаменимо за хора на диета, поради ниската си калоричност, освен това то е и много полезно, заради съдържанието на витамини A, B, C, K, както и богатството на микроелементи и минерали. Също така морската сол, която се използва, има много положителни действия върху организма. Саламурата, която се получава заедно с него, е много добър приятел след тежка нощ – те я естествено и много ефикасно лекарство срещу махмурлук. Но саламурата има нищожни лечебни качества в сравнение със самото зеле. Подходящо е при възпаление на стомаха и червата, има имуностимулиращи свойства, предпазва от рак.

Единственият недостатък е високата му соленост, за това хора, които имат склонност или страдащи от каменно-бъбречна болест или високо кръвно налягане, трябва да го консумират умерено.

Източник: Дунавмост

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации