четвъртък, март 28, 2024

Тази година си пригответе перфектното кисело зеле: Снежнобяло, хрупкаво, с апетитен аромат

Най-четени

Снежнобяло, хрупкаво, с апетитен аромат на накиснати ябълки , умерено солено и с приятна киселост – дали на салатка или манджичка всички го обожаваме през зимата, затова и днес сме събрали всички най- ценни съвети, затова как да си го приготвите.
Но понякога дори опитни бойци на кулинарния край се провалят: те получават зеле далеч от истината, описана по-горе. Възползвайте се от нашата рецепта и прости съвети, така че киселото ви зеле преди пролетта да зарадва с отличен вкус всички!
Как да приготвим вкусно и хрупкаво кисело зеле
Вкусни рецепти с кисело зеле: Нестандартни и супер вкусни, истински Божи дарГотвено или сурово, киселото зеле е любим продукт в зимното ни меню. Лекува от безсъние, намалява ак…Mar 20 2019vijti.com

В края на септември дойде време за прибиране на късните сортове зеле . Логично е, че то съвпада с началото на периода на прибиране на зеленчуците. Нюансът е особено важен: ранните сортове зеле с меки листа не са подходящи за зимнина!
Дървените бъчви, особено дъбовите бъчви, са идеален контейнер за киселото зеле. Ако съдбата не ви е подарила такъв подарък, всякакви емайлирани и стъклени контейнери ще се справят също.
Зелето ще се окаже меко с недостатъчно сол. Разчитайте на вашия вкус, но оптималното съотношение е 1 супена лъжица сол на 1 кг зеле.
Добавянето на моркови към зелето е правилният ход. Те подсилват и придават сладост на закуската. Но прекаляането с тях е изпълнено с потъмняване на зелето. 100 г кореноплодни зеленчуци на 1 кг зеле ще са достатъчни.

През първите 2-3 дни на активна ферментация не забравяйте да преточвате зелето няколко пъти на ден. Това ще осигури отделянето на въглероден диоксид, което влияе както върху вкуса, така и на хрупкавостта на зелето.
Зелето не трябва да прекисва! На 4-ти – 5-ти ден и ако в апартамента е топло, тогава по-рано извадете съда с кисело зеле на хладно място.
Ако вземете предвид всички препоръки, ще получите перфектното кисело зеле, което може да се сложи на масата с гордо вдигната глава и чиста съвест!
Съставките

- Advertisement -

3 кг бяло зеле
300 г моркови
3 супени лъжици сол
1 супена лъжица захар
2 дафинови листа
5–6 грах от люспи

2 скилидки
подготовка
Обелете зелето от горните листа, нарежете на половина, отстранете пънчето.
Поръсете зелето със захар и сол, помнете енергично. Добавете настърганите моркови и подправките, разбъркайте. Поставете зелето в подготвения съд, колкото е възможно по-плътно. Поставете отгоре марля. Оставете да втаса на стайна температура.
Не забравяйте да разбърквате зелето с дървена пръчка, отстранете пяната навреме. След 3-4 дни, когато отделянето на пяна спира, потискането може да се отстрани, контейнерът се затваря с капак и се поставя на хладно място за съхранение. Зелето е готово.
Харесва ви или не, трябва да ферментирате! Дори и да не е в бидони – това вече е пълна крайност – чифт трилитрови буркани определено ще свършат работа. Кога ще започнете и колко ще сложите? Чакаме коментари!
Източник: За Жената
Кисело зеле с царевично брашно – готово е точно за 2 седмициКисело зеле с царевично брашно Това е интересен начин да получите идеално кисело зеле за сарми за 2 …Aug 31 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации