петък, март 29, 2024

Тя поднесе десерта, но не очаквах, че има солена нотка в него. Щом го опитах, веднага поисках рецептата му

Най-четени

Днес ще ви предложим една наистина страхотна рецепта – десерт, но със солена нотка. Не се стряскайте, използването на противоположни вкусове не е новост в кулинарията. Освен това в сладкарството солта помага да се подчертае именно сладката нотка. Пригответе се да изненадата всички с един солен чийзкейк, приготвен с извара. Характерно за десертите от извара е, че са полезни и питателни, а ниското съдържание на мазнини ги прави подходящи за диета. Ето какви съставки са ви необходими за блата: 500 грама извара, 4 яйца, 4 супени лъжици брашно с връх, 1 чаена лъжичка сода за хляб. Общо четири съставки! Както вече и сами се досещате, на всичкото отгоре този чийзкейк се прави и изключително лесно. Така е!

Ето и какво трябва да направите. Разбийте изварата с яйцата с електрически миксер. Добавете содата за хляб и брашното. Разбъркайте. Тестото трябва да стане плътно и гъсто. Намажете формата за печене с поставена на дъното хартия, която също се намазва. Сложете тестото във формата и я пъхнете в предварително загрятата на 220 градуса фурна. Печете докато блатът придобие златистокафяв цвят. Имайте предвид, че блатът ще се издуе малко. Преместете още горещия чийзкейк в голям поднос, който можете да покриете с капак. Докато е горещ го намажете със заквасена сметана. По желание можете да размекнете мед на водна баня (количеството определяте вие) и да го смесите със сметаната. След като сте намазали чийзкейка със сметаната, покрийте с капака и го оставете да се „задуши“. Това ща позволи на сметаната да проникне в блата. След известно време го приберете десерта в хладилника, за да стегне. Това е – нищо сложно, но става страшно вкусно. Добър апетит!

Понеже сме на вълна чийзкейкове, ето още една любима рецепта:
Чийзкейк с маскарпоне
Необходимите продукти:
бисквити – 1.5 пакет ронливи
маскарпоне – 500 г
масло – – 1 пакет
яйца – 3 бр.
захар – на вкус
желатин – 1 пакетче
боровинки – 200 гр.
* мерки и количества

- Advertisement -

Как се приготвя:

Натрошете бисквитите или направо ги смелете в блендер за по-лесно. Добавете към тях мекото или полутечно масло, 1 яйце и хубаво омесете сместа за блата.

Разстелете сместа по дъното на леко намазнена форма, като притискате хубаво с ръце, за да се получи равен блат.

Сложете го в предварително загряна фурна на 180 градуса за 10-тина минути.

Разбийте маскарпонето със захарта и жълтъците. Отделно разбийте на сняг белтъците с щипка сол и ги объркайте към другата смес.

Разпределете сместа върху вече изстиналия бисквитен блат, загладете и отново сложете във фурната за около 10 минути. След това го охладете добре в хладилник.

Разтворете желатина според указанията на опаковката. Сложете боровинките със захарта в съд на котлона докато се посгъстят съвсем леко.

Снемете от котлона и разбъркайте с желатина. Преди сместа да се желира след охлаждане, трябва да я разпределите върху чийзкейка.

Сложете чийзкейка с боровинки за няколко часа в хладилник. И хапвайте на воля!

 

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации