четвъртък, април 18, 2024

Сушени домати на фурна: Вълшебен вкус и аромат, който можете да съхраните дълго в буркани

Най-четени

Сушени домати на фурна: изпитана рецепта
Идеалните сушени домати са тези, които за няколко дни са били под палещите лъчи на слънцето. Заради недостатъчната площ за сушене, идеята за приготвяне на италианския деликатес трябва да бъде адаптирана към условията на кухнята.
Предлагаме ви изпитана рецепта за ускорен процес на сушене на доматите. Благодарение на няколко трика и любимата фурна, за кратко време можете да се насладите на прекрасния вкус на този деликатес!
Край на бомбажа при зимнината: Основни правила за консервиране, за да не се надуват капачкитеАко искате капачките на бурканите ви никога да не се надуват, тогава спазвайте няколко правила: Първ…Aug 27 2019vijti.com

За да ускорите процеса на сушене, отстранете сока и семките. Те могат да се използват за приготвяне на доматен сос. Важно е, също, да изберете правилния сорт домати.
Съвет! Имайте предвид, че при сушене теглото и обемът на зеленчуците намаляват няколко пъти. Следователно, от 1 кг пресни домати ще остане около буркан от 200-250 гр.
Необходими съставки:
домати – 1,5 кг

италиански подправки – 3-4 супени лъжици
чесън 10 скилидки – 1/2 чаша
зехтин
сол – 1 супена лъжица
розмарин на вкус
Приготвяне:
Измийте, подсушете, нарежете наполовина или на четвъртинки доматите. С помощта на чаена лъжичка извадете вътрешната сочна част.
Покрийте тавата с хартия за печене и леко я намажете с масло.

- Advertisement -

Поставете доматите с отрязаната част надолу. Посолете, тъй като солта допринася за бързото изпаряване на влагата. Поръсете доматите с италиански подправки.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за 30 минути. Включете вентилатора, ако няма такава функция, отворете вратата.
Намалете температурата на 140 градуса и продължете да сушите още 1,5 часа на отворена врата. Междувременно нарежете чесъна на ситно и сгорещете растителното масло.

Наредете доматите, чесъна и стръкчетата розмарин плътно в стерилизиран сух буркан. Залейте доматите с горещото масло, затворете, увийте с кърпа и оставете да изстине напълно. Съхранявайте в хладилника.
Ако не планирате да съхранявате доматите за дълго време, сложете няколко кубчета сирене. Сиренето ще поеме ароматите на чесъна, доматите и подправките и ще се превърне във вкусен деликатес! Можете да консумирате още на следващия ден.

Ако искате да ги запазите дълго:
Задължително записвайте датата на изсушаване на съответните шушулки върху капачката на буркана.
Сушените домати могат да бъдат съхранени при добри условия за период по-дълъг от 20 години. Все пак сушени плодове, по-стори от 2 години, не е препоръчително да се консумират.
Източник: Букварче
Всеки трябва да знае тези рецепти за зимнина, предложени от Любка КостадиноваПригответе си зимнина в къщи, по-добре е от това, да си купите от магазина! По-вкусно е и е без конс…Jan 29 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации