петък, март 29, 2024

Експерти предупреждават: Чумата може да живее с години в месото във фризера

Най-четени

Човек играе активна роля в разпространението на чумата по два пътя – единият начин е по природен път, през дивите свине, чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо. Когато отпадъците на това месо се изхвърлят, се създават предпоставки за разпространението на този вирус. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.
„Африканската чума не е опасна за човека. Няма данни колко време вирусът живее в човешкия организъм, правени са изследвания само в свине. В месо от заразени свине вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да предаде инфекцията на околните или в околната среда.
Нова версия за принудителното избиване на прасетата хвърли в смут много хораЕвропейският съюз и Съединените американски щати скоро ще подпишат споразумение, в което се прави пр…Aug 5 2019vijti.com

Но ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, вече се създава огромна предпоставка вирусът да бъде разпространен“, обясни той.
„Обработката трябва да бъде сериозна – над 90°, задължително. Тогава може да бъде убит вирусът. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва изключително добре термично“, казва още той. „Все още няма ваксина срещу африканската чума, но се работи и усилено в тази посока“, добавя Найденски.
Припомняме също и мнението на един уважаван специалист, който е убеден, че епидемия от чума по прасетата в България няма:
Проф. д-р Искрен Азманов е агроном, изобретател и откривател. Член на Американската асоциация на агрономите и на групата на изследователите „Носители на нови идеи” Това, което става, е абсурдно. Това с чумата са измислици.

Кризата, която тресе държавата, няма основание. Никакъв вирус няма, причината е в жегата. Просто от голямата жега подуването на сланината по тялото на прасето притиска сърцето.
Готов съм да изложа сериозни научни аргументи пред всеки, който ме оспори.
В тялото на всяко прасе и на всяко животно има не един, а 50 вируса. При висока температура проблемът възниква от надутата сланина на прасето. Не умират мишки и катерици, които нямат сланина, а жегата уморява прасетата.

- Advertisement -

Едно прасе има два пръста сланина. От високите летни температури 35-36 градуса тялото на прасето се надува, притиска сърцето му и то умира. Защо никой не се е сетил да потопи едно прасе в буре със студена вода – така състоянието му ще се нормализира. Ако пък прасетата са 1000, противопожарна цистерна ще свърши работа да бъдат пръскани с вода периодично. Така ще бъдат спасени, ще се окажат съвсем здрави.
Някой псевдоучен всява паника: Ще заразим хората! А както е известно, като се опържи в тигана кюфтето от свинско месо, никакъв вирус не остава.
Всяко живо същество може имунитетно да се самозащити, ако има някой, който да разпореди разумни действия.
Живял съм година в Етиопия и съм наблюдавал какво правят слоновете в голямата жега – влизат в Нил, вдигат си хобота нагоре да дишат и стоят часове наред в хладката вода. Т.е. там работи същият принцип.

Миналата година при заболяването от чума на овцете в Странджанско предложих съвсем проста мярка – овцете да се изчеткат с четка с белина и щяха да бъдат спасени. Нямаше да бъдат избити над 50 хиляди животни, ако ме бяха чули, допълни професорът.
Източник: Ретро
Наш учен, работещ в САЩ: Не африканска чума, а нещо много по-тривиално убива прасетатаПроф. д-р Искрен Азманов е агроном, изобретател и откривател. Член на Американската асоциация на агр…Aug 3 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации