събота, април 20, 2024

Шушулките, които обичаме да късаме още от деца се оказаха много полезни

Най-четени

Искам да ви запозная с дървото рожков и особено с неговия плод – шушулка.
Рожковът е вечнозелено растение от сем. Бобови, характерно за Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и тръстика да получат своето разпространение.
Изсушените неразтворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент, подобен на маракасите.

Рожковът расте добре в топъл, умерен и субтропичен климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния. Дървото започва да ражда плодове след 6-та година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50 кг. плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100-120 кг. Удивително е, че може да продължи да ражда 100 кг.

Сушен рожков се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият на ислямския празник Рамадан. В наши дни семената /плодовете/ се използват в козметиката, за обработка на тютюн и производство на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също като съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти. Много хора смесват рожков със сурово какао за по-добър вкус. В какаото има много мазнезий, докато в рожкова има много калций. Той съдържа около 3 пъти повече калций от какаото, а само 60% от калориите му. Освен това рожковът съдържа витамин B1, колкото ягодите, повече вит. А от аспержите. Известно е също, че рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство. Рожковият плод също е богат на инотосил, който влияе положително на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници.

- Advertisement -

Ядивната част на рожкова е шушулката. Тя е подплатена от мека кафеникава пулпа, която съдържа високо количество захар. Узрялата шушулка се изсушава или пече и от нея могат да се приготвят брашно или сиропи, захар, меласа, заместители на какао. От семената на растението се произвежда стабилизатор Е410 – каробин с широко проложение в хранителната индустрия.

Здравословни ползи:

От семената на рожкова е изолиран подобен на глутен белтъчен комплекс, наречен каробин. От него може да се приготви тесто за хляб, което не съдържа глутен и е с добри хранителни и вкусови качества. В пулпата на рожкова се съдържат и танини /галова киселина/. Те имат положителен ефект при лечението на остра диария при деца.

Сладкиш с рожков и лешници – за 24 броя

Продукти:

150 г. меко масло
150 г. захар
1 яйце, със стайна температура
60 г. меласа
1 с. л. ванилова есенция
200 г. брашно
60 г. брашно от рожков
2 ч. л. бакпулвер
щипка сол
120 г сурови смлени лешници
24 цели сурови лешници /30-40г./

Фурната се нагрява на 180 градуса. Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато сместа стане на крем. Добавя се яйцето и сместа отново се разбива. Изсипва се меласата и ваниловата есенция. Разбиват се, докато се получи пухкава еднородна смес. Отделно се смесват брашното, рожковът, бакпулверът, солта и смлените лешници. Разбъркват се добре и се добавят към маслено-яйчната смес. Разбиват се с миксер с приставка за тесто на слаба скорост или на ръка с дървена лъжица, докато всичко се смеси добре и се образува меко тесто. От тестото се правят топки, колкото орех. Подреждат се в тава върху хартия за печене. В центъра на всяка топка се забожда по един цял лешник. Сладките се пекат в предварително нагрята до 180 градуса фурна. След като се извадят от фурната се оставят за 3-4 минути в тавата и тогава се пренасят върху решетка. Оставят се, докато се охладят напълно.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации