петък, март 29, 2024

Шест бабешки мита за здравето, които следват поговорката „Баба знае най-добре“

Най-четени

Бабешките мъдрости (тип „Зиме излизай с храничка, лете – с абичка”) са авторитетен извор на информация за поддръжката на здравословното състояние за много българи (защото „баба/народът знае най-добре”). Да разгледаме шест бабешки мита за здравето и да видим доколко са верни.
1. Една ябълка на ден, да си румен и засмен
Изяждането на една ябълка дневно ви носи много здравословни точки. Британският билкар Филип Уийкс обяснява защо пет сочни плода на седмица могат наистина да ни запазят по-здрави. „Ябълките съдържат един мощен антиоксидант, наречен фенол. Проучвания на Ълстърския университет показват, че той защитава нашата ДНК и дори действа като предпазен щит от рака!”Със съветите на баба Ивана сакъзчето ми цъфти на поразияЕдни от най-красивите и нежни цветя, които можете да видите по нашите веранди, тераси и балкони сакъ…Dec 27 2018vijti.com

Естествено, няма да се отървете от всички болежки само с помощта на една ябълка, но тя ще ви помогне да снабдите организма си с много от важните за него вещества.
2. Морковите ни помагат да виждаме на тъмно
Този мит има известна връзка с истината, защото липсата на витамин А (от който морковите бъкат) може да доведе до кокоша слепота – неспособността да виждате при недостатъчна светлина.
Учени от Националния офталмологичен институт в САЩ откриха и че хората, които поемат повече антиоксиданти – особено бета каротин, лутеин и зеаксантин, всички от които се съдържат в морковите, намаляват значително риска от дегенериране на макулата на окото, което обикновено настъпва с възрастта.
Така че едва ли ще почнете да виждате като котките, ако поглъщате килограми моркови, но тези кореноплодни са истински балсам за очите.

3. Чесънът изчиства кръвта
Изглежда, ежедневната консумация на чесън поддържа здравето на кръвта и може дори да продължи живота ни.
Проучване от Аделаидския университет показа, че хората с високо кръвно налягане, които поемат чеснова есенция в продължение на пет месеца, без изключение снижават значително кръвното си.
Други проучвания показват, че чесънът понижава холестерола и изтънява кръвта, намалявайки по този начин риска от съсиреци, инфаркти и инсулти. Да живее шкембе чорбата!

- Advertisement -

4. Доматите удължават живота

Този бабешки лек съдържа веществото ликопен, което помага на тялото да се бори с някои видове рак и със сърдечно-съдовите заболявания. Някои проучвания предполагат, че ликопенът е много важен в борбата с рака на простатата и панкреаса, както и при много други заболявания. Така че този мит също съдържа известна истина.

5. Пилешка супа за настинката

Кой не е бил хранен с пилешка чорбица от загрижената мама или баба, когато се е давил от кашлица и е изгарял от температура? Не се сърдете – учените като един потвърждават силата на този бабешки лек. Той облекчава симптомите на настинката – спира миграцията на белите кръвни телца, която може да доведе до гръдна кашлица, намалява гнойния секрет с помощта на аминокиселината цистеин и отпушва носа, ако сложите в супата малко черен пипер.

6. Чаша червено вино на ден е добра за сърцето

Така е. Стига да се придържате стриктно както към червеното вино, така и към указаното количество.

Екип учени от изследователския институт „Уилям Харви” към Лондонския университет откриха, че някои от химикалите в червеното вино могат да намалят производството на белтъка ендотелин-1 в тялото. Което е чудесно, защото той запушва артериите и значително увеличава риска от инфаркт.

Налейте си чаша червено, отпуснете се край печката, затворете очи, за да намалите стреса от деня и бъдете сигурни – вашето сърце ще ви е благодарно.Във влака срещнах една баба, която успя да промени целият ми животТова се случи преди няколко години, но сякаш беше вчера.
Бях студентка в последния курс и се канех д…
Dec 26 2018vijti.com

Източник: Обекти

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации