сряда, април 24, 2024

Цял ден ми играе окото: Защо става така и какво означава

Най-четени

Пак ми играе окото! Едва ли има човек, който, изпълнен с досада, да не е възкликвал с тези думи поне веднъж. Колкото по-дълго продължава, толкова повече ескалира раздразнението ни. Следващата фаза е тревогата – да не би да е симптом за някаква болест. И неудобството – как да отида на лекар за такова елементарно нещо. Притеснява ни да не станем смешни с излишната си параноя.
Фактът, че трептенето на окото е сред първите неща, за които се сещаме, щом си помислим за народните гадания, само потвърждава, че от векове хората са се впечатлявали не по-малко от това състояние.
Минчо Празников издаде страшен трик – атакува високото кръвно с вкусни съставки, а резултатът е повече от добърСимптомите при високо кръвно налягане са характерни: болки в тилната част на главата, загуба на равн…Jan 20 2019vijti.com

Много популярни в началото на 20 век са различните книжлета и брошури за хигиена, разгадаване на личността според физиономията и всякакви съвети. Та там има и раздел „Трепетник“. В него подробно са изброени значенията на всички видове потрепвания – от върха на главата, през крайниците, вежди, уши, брадичка и какви ли не части от тялото, за които дори е трудно да си представим, че могат да се разтърсват от неконтролируеми конвулсии. Тези “трепетници“ събират всичките предсказания на нашите баби и дядовци, свързани с играенето на мускулите. Това са техните вярвания, че тялото ни подава предварителни сигнали за бъдещето. Поверието гласи, че да ти играе дясното око е на хубаво и ще ти се изпълни мечта, а да ти играе лявото е на лошо.

Всъщност можем да се чудим колко много българи полу признато, полу не вярват на тези телесни знаци и сега. Включително и на това, че ако не изречеш лошото предсказание на глас, то ще ти се размине. А и най-големите материалисти поне вметват небрежно – „Ей, цял ден ми играе дясното око, май е на добро“ просто, защото това е част от народната ни култура.
За щастие в повечето случаи трептенето на клепача се случва без причина, то е съвсем безобидно и безвредно нещо и минава от самосебе си. Ала ако продължи дълго, притеснява ни и причинява дискомфорт, е добре да бъде дискутирано със специалист. Най-малкото за собствено успокоение. Лично на мен ми се е случвало след двуседмично упорито „играене на окото“ все пак да отида на лекар. Оказа се, че на клепача ми излиза ечемик, а лечението продължи дълго време.

- Advertisement -

Явлението си има и медицински термин – нарича се миокимия на клепача (от старогръцки, съчетание на думите „болки в мускулите“ и „вълна“). Смята се, че то се получава от блокирането на нерв. Хубавото е, че другите не забелязват нищо, макар на нас да ни се струва, че потрепването е твърде видимо.
Ако не мине от самосебе си, както става обикновено, вероятно ще трябва да посетим офталмолог, или за невролог. Играенето на окото би могло да е сигнал, че е време да сложим очила, да променим диоптъра си или че става въпрос за неврологично разтройство.
Когато играенето на окото е по-продължително, това може да се дължи на преумора, прекалената употреба на алкохол и кафе, никотин.

Актуални съвременни причини са продължителното взиране в монитора на компютъра, дългото гледане през микроскоп и прекаленото застояване пред телевизора.
Ако все пак окото ни играе толкова често, че това ни изнервя, добре е да променим някои страни от начина си на живот.
Повече почивка, включително и сън.
По-дълго да гледаме надалече, за да си почиват очите.
Да намалим кафето и престоя си в задимени помещения.

Силният вятър и светлина също могат да са фактор за това неприятно потрепване на клепача, добре да ограничим въздействието им.
Да засилим приемането на витамин В, да се храним здравословно. Възможна причина е и липсата на магнезий в организма ни.
Прекарването повече време навън също действа благотворно.
Препоръчителни са билковите чайове, които действат успокояващо – от валериана и глог.
Източник: Хера
Белите топчета по клепача се появяват ненадейно и са много упорити: Защо се образуват и опасни ли са за здраветоАко и на вас ви се е случвало да видите подобни бели образувания по клепачите си, не изпадайте в пан…Jul 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации