четвъртък, март 28, 2024

Ужасни болести убиват хиляди след атентата от 11 септември

Най-четени

Огромен брой хора страдат от рак и белодробни заболявания години след срутването на Световния търговски център
Тя е на 26 години и е на работа, само на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадисти самолети удрят кулите близнаци. Броят на непосредствените жертви на най-кървавия терористичен акт в историята е 2 977.
15 години по-късно Жаклин Фебрилет вече е майка на три деца. Но 11 септември продължава да я преследва. Откриват ѝ рак с метастази. Според лекарите най-вероятната причина е облакът токсичен прах и отломки, издигнал се от кулите на Световния търговски център в деня на рухването им, пише vesti.bg
Ричард Фарър в момента е на 37 години. Той работи в района на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година.
Проф. Искра Баева: Защо дойде промяната на 9 септември 1944 г. и какво донесе тя на българитеНавършват се 75 години от началото на дълбокия поврат, настъпил в историята на България на 9 септемв…Sep 9 2019vijti.com

Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия баща е открит агресивен рак на дебелото черво, който обикновено засяга доста по-възрастни мъже. Ричард няма генетично предразположение към болестта.
Жертвите на атентата са далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени. Огромен брой хора страдат от рак и белодробни заболявания години след срутването на Световния търговски център.
Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото, са най-тежко засегнати. Около 10 000 от тях са диагностицирани с рак по данни на федералната програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите. Броят на заболелите постоянно расте.

От тези, намирали се в района, покрит от дима и праха от срутилите се сгради, в медицинската програма са включени 21 000. Техният брой се е удвоил от 2016 г. до средата на 2019 г. Близо 4000 от тях са болни от рак, най-често на простатата, гърдата или кожата.
Няколко изследвания са показали, че заболеваемостта от рак е нараснала с между 10 и 30 на сто сред изложените на облака хора, обяснява Дейвид Презънт, главен лекар на нюйоркските пожарникари. И се очаква в бъдеще броят на болните да нараства, тъй като редица канцерогенни заболявания като мезотелиомата или карциномът на белия дроб се развиват в по-късна възраст.

- Advertisement -

В края на юли президентът на САЩ Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 г. за 2090 г. крайната дата, до която заболелите вследствие на атентатите могат да предявяват искове за обезщетение пред специален федерален фонд.
Фондът ще бъде попълван редовно със средства, тъй като първоначалната сума от 7,3 милиарда долара вече се изчерпа със средно обезщетение от 240 000 долара на болен и 682 000 долара за починал.
Конгресът призна, че ще трябва да се осигурява покритие за „хората, което са били бебета по време на атентатите, до края на живота им”, обяснява адвокатът Матю Байоне, който представлява Фебрилет и Фарър по исковете им за обезщетение.

„Никога не е имало нападение, сравнимо с това на 11 септември”, подчертава той. По думите му никой не е можел да предвиди това, което ще се случи с милиардите тонове модерни строителни материали, горящи в продължение на 99 дни, изхвърлили във въздуха огромни количества канцерогенни химически продукти.
През 2001 г. приоритет на управата на Ню Йорк и федералните власти е животът в града да се нормализира бързо. Да се демонстрира пред света, че САЩ са силни след атентатите. Това обаче излага на огромен брой хора на токсичните пепел и прах, издигнали се от горящите кули близнаци.

„Можеше да се положат повече усилия за ограничаване на излагането на здрави възрастни и да ги спрат да влизат в зоната на катастрофата”, казва Фарър.
„Приоритетът беше градът да се върне към нормалното, Нюйоркската борса поднови работа след няколко дни, но не ни казаха, че нещо може да се случи”, посочва Фебрилет.
Източник: Флагман
Чака ни голяма промяна в температурите: Какво ще е времето през септемвриНай-високите температури през септември у нас ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските – между …Sep 1 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации