петък, април 19, 2024

Трите най-добри рецепти за домашен ябълков оцет

Най-четени

Рецепта # 1
Събираме ябълки – много зрели (дори прекомерно) или почти изгнили. Е, ако това са ябълки от собствената ви градина, отглеждани без химически торове и третиране с вредни химикали най-добре.
Ябълките са добре измити, нарязани много ситно, или намачкани.
Поставете цялата маса в емайлирана тенджера, добавете захар за 1 кг сладки ябълки – 50 г захар, ако слагате кисела ябълка – добавете 100 г захар.
Изсипете много топла, но не точно вряла вода (около 70 ° C).
Руската народна медицина бори разширените вени с отвара от зелени домати – има десетки илачи, но това работи безотказноСамо този, който страда от разширени вени, знае колко неприятно е това заболяване. Рецептите против …May 11 2019vijti.com

Водата трябва да е над нивото на ябълките с 3-4 см. Поставете съда на топло място, но не на слънце. Периодично, поне 2 пъти на ден, разбърквате масата така, че да не изсъхне отгоре. След две седмици прецедете течността през марля, сгъната на 2-3 слоя и изсипете в големи буркани за ферментация, но така, че до върха да остават 5-7 см.
Оставете още две седмици. Оцетът е готов.
Внимателно изсипете готовия оцет в бутилки, без да бъркате и да изсипвате утайката от дъното на буркана. Тази утайка може да се филтрира през няколко слоя марля и да се добави към бутилките. Трябва да има малко място до ръба. Бутилките са добре запушени (по-добре е да се запушат с парафин) и се съхраняват на тъмно място при стайна температура.

Рецепта № 2
Приготвяне на ябълков оцет по рецепта на Д. Джарвис
Американският доктор Д. Джарвис измисли рецептата си за приготвяне на ябълков оцет, който запазва и умножава всички най-добри качества на неговите съставки. Оцет, приготвен по рецептата на Джарвис е най-богатия източник на калий.
Този метод на приготвяне е по-дълъг, но полученият оцет отговаря на най-високите изисквания за качество.
Изберете зрели или презрели ябълки, измити добре и отстранете червивите и изгнилите части.
Настържете ябълките с премахната сърцевина, или прекарайте през месомелачка.

- Advertisement -

Тази маса се поставя в голям стъклен буркан, глинен съд или емайлирана тенджера и се изсипва в топла преварена вода в съотношение 1: 1. За всеки литър смес, добавя се 100 г мед (медът възстановява калиевия дефицит), 10 г от хлебна мая и 20 г сух черен хляб , Необходимо е да се ускори ферментацията на ябълковия сок.
Не покривайте съдовете със сместа, но покривайте само със салфетка. Поставете я на тъмно и топло място (с температура около 30 ° C), далеч от слънце. Задръжте за около 10 дни, като разбърквате сместа 3 пъти на ден с дървена лъжица. След това изсипете течността през тензух. Изсипете в съд с широко гърло и претеглете, като вземете теглото на бутилката, т.е. да определите масата на получената течност. След това за всеки литър течност добавете още 50-100 г мед (в екстремни случаи можете да захар) и разбъркайте добре. Контейнерът е покрит с марля, сгъната на няколко слоя и съхраняван в топла среда, за да продължи ферментационния процес.

Процесът на ферментация е много дълъг. Контейнерите трябва да престоят в продължение на 40-50 дни. Когато оцетът стане бистър, процесът на ферментация свършва. Течността отново се прецежда през марля и се налива в бутилки.
Рецепта # 3
Изберете зрели, за предпочитане сладки ябълки, нарежете на големи резени и ги оставете в тава на светло, докато потъмнеят (процес на окисляване под влияние на кислорода). След това от тези ябълки изцедете сок. Изсипете сокът в стъклена бутилка, на чието гърло се поставя гумена ръкавица, или балон.
Контейнерът със сок трябва да се постави на тъмно и топло място (с температура около 30 ° C).

По време на ферментацията балонът ще се надуе. Този период трае от 1 до 6 седмици. Когато се надуе напълно, трябва да се отстрани и течността, филма, който се е образувал ( „оцетна гъба“) се излива в глинен съдове или дървен, на който повърхността да е по-голяма и повече течност д влиз в контакт с въздуха, бързо да протича ферментацията.
Течността не трябва да достига до върха на съда 7-9 см, тъй като тя ще се увеличи по време на ферментацията и може да прелее. Опаковайте съдовете със салфетка или марля и оставете за вторична ферментация.
Прецеденото също трябва да се запази, тъй като неговите лечебни свойства са три пъти по-високи от тези на оцета от ябълки. В допълнение, без ферментационния период готовността ще бъде отложена за по-дълго време.

Съдовете с течност се поставят на топло тъмно място за още 40-60 дни.
Ферментацията се счита за завършена, когато течността спира да кипи, в нея мътността изчезва и става прозрачна. Завършеният оцет се филтрира през марля и се налива в бутилки. Съхранявайте домашен ябълков оцет на тъмно място при температура от 6 до 15 ° С.
Може да бъде в хладилника или на рафта в прохладен килер. Колкото по-дълго оцетът стои, толкова по-полезен става. Утайката под формата на червеникави люспи е напълно приемлива, тя може да се образува с течение на времето (след няколко месеца). В този случай, ако използвате оцет, е необходимо да се филтрира или внимателно да се прецеди, така че остатъкът да остане в бутилката.

За да познавате ябълковия оцет по-добре и да ползвате неговите забележителни качества и приготвяне на рецепти, можете да започнете с най-важното нещо – използването на този инструмент за конкретна цел: за лечение или отслабване, здраве и красота, а може би за благосъстояние и доброто настроение.
В края на краищата, оцетът помага и в двете, и в третото и четвъртото. Важно е да знаете какво искате да постигнете и да действате стриктно по предписание и препоръки. Като правило човек, който започва да се лекува с ябълков оцет, вече не може да го откаже дори и след неговото възстановяване. Той използва оцет в готвенето, в козметологията и за обща жизненост. Ябълковият оцет става неразделна част от него и помощник.
Източник: lekuvai
Народна медицина: Да си направим лек срещу грип… от виноЗнаете десетки ползи от червеното вино. Но има една напитка с негово участие, която може бързо и лес…Mar 26 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации