събота, април 27, 2024

Токсичен мухъл вкъщи: Какви заболявания причинява и как да се справим

Най-четени

Къде вкъщи може да се появи той?
Мухълът е неприятен проблем, с който се сблъскват огромен брой хора. Той е не само естетически неприятен, но може да предизвика различни симптоми, които да прераснат в алергични реакции и дори заболявания, причинени от отровните видове домашен мухъл.
За съжаление, тези симптоми си приличат с много други, характерни за други заболявания и състояния. Затова и на страдащите им е трудно да определят причината за състоянието си, а понякога и на лекарите.
Грешки при отстраняване на мухъла: Много е опасен за здравето, но въпреки това малцина знаят как да се справят с негоСпоред изследователи от световната здравна организация (СЗО) повече от 70% от проблемите като алерги…Jul 13 2019vijti.com

Кои са едни от най-опасните видове мухъл?
Различните видове мухъл и плесени са съставени от различни гъбични микроорганизми. Сред най-опасните и токсични, които предизвикват алергии и заболявания са стахиботрис, пеницилиум или хлебен мухъл, кладоспориум, аспергилус, алтернариа.
Какви са симптомите на излагане на токсичен мухъл?
Световъртеж, замаяност

Дезориентация, метален вкус в устата
Болка в корема, диария, подуване
Зачервени очи, замъглено зрение
Изпотяване
Промени в настроението

- Advertisement -

Остри болки по тялото
Загуба на апетит/ увеличаване на апетита
Жажда
Задух
Хрема, хронична кашлица
Кожни проблеми, изтръпване, мравучкане

Главоболие, чувствителност към светлина
Слабост, умора
Сутрешно гадене
Болки в ставите
Тъй като тези симптоми са наистина характерни за редица други здравословни проблеми, откриването на причината за появата им може да отнеме доста време.

Винаги, когато усетите странно появил се симптом, проверявайте местата, на които може да се появи мухъл. Това най-често са пряко или косвено засегнатите от водата помещения – баня, тоалетна, килер, гардероби, окачени тавани, гипсокартони, секции, тапети, кухни – изобщо всички места, на които може да се появи конденз и влага.
Заболяванията, които могат да бъдат предизвикани от токсичен мухъл, не са безобидни. Освен алергии могат да се появят астма, респираторни заболявания, синузит, заболявания на храносмилателната система, имунната система, конюнктивити, заболявания и възпаления на нервната система.
По възможност бързо открийте източника на мухъла и незабавно го отстранете.

Как да се справим с мухъла?
Една от грешките които правим е, че при поява на мухъл в жилището ни обикновено започваме да го чистим с цел възстановяване на естетическия вид, вместо да направим всичко възможно за отстраняване на причините, довели до развитието му.
Най-важната и ефективна стратегия за ограничаване растежа на мухъла е да контролираме влажността в дома си.
В едно жилище, в което живеят трима души например, всеки ден се отделят 6-14 кг вода при готвене, къпане, пране, от растения и аквариуми. В същото време, 3000 кг въздух са необходими за да се изведат 10 кг вода навън от това жилище. Това означава, че около 7 пъти на ден трябва да се проветрява за да има обмен на въздуха и отстрани ненужната влага.

Най- важните мерки против мухъл, които трябва предприемем ако у дома има мухъл :
Да се засили вентилацията и отвеждането на влажния въздух на вън в помещенията, в които има повече растения, аквариум или други източници на влага
Да хидроизолираме добре връзките със стените на новата ни подменена дограма.
В банята,тоалетната и кухнята, където концентрацията на влага е по-висока да се проветрява често.
Когато не сме у дома да оставяме отворени вратите на сухите помещения. Целта е осъществяване естествена циркулация на въздуха в цялото жилище.
Ако правим ремонт да го планираме в по-топлите месеци на годината, за да може влагата от стените да излезе навън и да не се задържа в жилището.

Добре е да се поддържа постоянна температура в помещенията – около 22 градуса през цялото денонощие, често да се проветрява, като най-добре е да се отварят два срещуположни прозореца, за да има движение на въздуха.
Когато подреждаме мебелите да имаме предвид най-малко на 5-10 см от стената, за да може въздухът да циркулира зад тях и да не се образува мухъл.
Източник: az-jenata.bg
Прането започна да мирише и разбрах, че в пералнята има мухъл. Но с този домашен препарат реших всички проблемиМухълът е изключително неприятно явление, което може да доведе както до чисто сетивни проблеми като …Feb 1 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации