четвъртък, април 18, 2024

Това може да ви спаси живота: Как да разпознаете топлинен удар и каква е първата помощ в този случай

Най-четени

Увеличава се броят на спешните сигнали заради горещото време. 36 случая са регистрирани от Спешната помощ в София само за вчера. В предходния ден сигналите за прилошаване заради жегите са били 30.
„Съветваме все пак хората да спазват часове за излизане, разходки, пазаруване – между 12 ч. и 16 ч. да не се излиза. Когато се излиза, по възможност с шапка на главата, светли и свободни дрехи, вода, да не се злоупотребява с алкохола, тъй като се натоварва организмът и се дехидратира”, каза в ефира на bTV спешният медик д-р Мария Маринова.
Когато температурите се покачат, се усилват и мозъчно-съдовите заболявания. Често сред пострадалите са и хора с епилепсия.
Пречистете черния си дроб само за седмица и се радвайте на перфектно здраве – лесно еЗа да се радваме на перфектно здраве, е хубаво от време на време да пречистваме един от жизненоважни…Jul 2 2019vijti.com

Симптомите при топлинен удар са сърцебиене, световъртеж, главоболие, гадене и повръщане, зачервяване на лицето и шията. Възможни са и кожни обриви.
Ако усетите, че ви прилошава, лекарите съветват незабавно да подадете сигнал до 112, да изчакате на сянка и по възможност да легнете.
Първа помощ при топлинен удар
При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като целта е температурата на тялото да се свали до 38-39 градуса:

Засегнатият трябва да се пренесе на добре проветрено и хладно (сенчесто) място.
Необходимо е да се разкопчее облеклото му и се отстранят излишните дрехи.
Добре е да се напръска обилно кожата му с вода и се създаде движение на въздуха – може да се постави вентилатор или да се използва някаква хартия като ветрило.
Препоръчително е да се поставят студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба. Тези области са богати на кръвоносни съдове, разположени близко до кожата, което може да допринесе за бързото охлаждане на организма.
Допустимо е засегнатият да се облее с душ или постави във вана с хладка вода.

- Advertisement -

Как да разберем дали организмът ни е добре хидратиран?
Следете цвета на урината. Когато организмът е дехидратиран урината има по-тъмен цвят, подобен на светло пиво. Ако цветът й е на разредена лимонада, значи добре се грижите за постъпленията на вода.
Ако теглото ви драматично се променя през деня, особено след физически дейности, загубата е за сметка на водното съдържание.
Кофеин съдържащите и алкохолните напитки дехидратират организма и го правят податлив на топлината.
Хората със сърдечни, бъбречни, чернодробни заболявания и с епилепсия, както и тези на хранителен режим следва да внимават с повишения прием на течности. Преди да предприемат подобна стъпка те следва да се консултират затова със следящия заболяването им лекар.

В апартаментите и топлите домове без климатик трябва да се създава течение. Оставяйте прозорците отворени през нощта, за да се подмени въздухът. През най-топлите часове на деня използвайте щори, завеси, за да ограничите достъпа на слънчевите лъчи и още топлина вътре. За постоянно пребиваващите подобни жилища е добре да прекарват минимум 2 часа навън, в градината например, в по-прохладните часове на деня.
Източник: Брадва
Всеки трябва да го знае: Тиквата много полезна за здравето, но не всеки може да я ядеД-р Тони Пероне е известен диетолог и нутрологист. Популярен е сред холивудските звезди, като Ръсел …Jun 19 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации