сряда, април 24, 2024

Тестовете на КАТ отчитат хлорохинът като дрога

Най-четени

Пробите реагират и на маково семе

И хранителни добавки реагирали като наркотик на устройствата

Хлорохинът, смятан за лек срещу коронавируса, ще бъде отчетен от полевите тестове на КАТ като употреба на “метамфетамин”.

- Advertisement -

След 20-30 дни епидемия няма да има никъде по светаНаблягаме на маските, на дистанцията, а никой не се сеща и не иска да говори, че класически средства…May 1 2020vijti.com

Затова предупредиха граждански организации правната комисия в Народното събрание, която предстои да разгледа предложенията за още по-сурови наказания за дрогирани шофьори, пише вестник Труд.

Като доказателство за твърдението си организациите прилагат таблица от страницата на производителя и официален вносител на самото тестово устройство (немската фирма “Draeger”). “Няма нищо чудно в това, че тестовете на КАТ реагират на хлорохина като на метамфетамин, защото той е братовчед на амфетамините, както и на един от хормоните на любовта – фенилетиламина”, коментира лабораторният лекар Георги Тодоров.

Тестовете на КАТ за наркотици често дават лъжливи резултати, те са само един скринингов инструмент. Затова винаги по разследванията се изискват и кръвни проби. Обикновено тестовете на КАТ реагират положително и на вещества, които имат общи функционални групи с наркотиците, за които се правят пробите”, коментира фармакологът Георги Момеков.

В сигнала си организациите предупреждават, че случаят с хлорохина не е единствен. Апаратът на КАТ отчитал употреба на “канабис” и при използването на легални хранителни добавки и дори употреба на “опиати”, ако шофьорът е ял кифла с маково семе.

Освен това при замервания машината давала голям брой фалшиви позитивни и фалшиви отрицателни проби. Според Българското либертарианско общество проблемът е, че нито една от посочените в Наредбата за тестването на водачи лаборатории не изпълнява световните стандарти за тестване на наркотични вещества.

Патрулите на пътя улавят 5 вида наркотик

Проверяват катастрофирали и съмнителни шофьорите

Наркотестовете, които се използват от КАТ, са два вида на един същи производител – полеви тестове “Draeger DrugCheck 3000” и тест касети, които са за работа с уред “Draeger DrugTest 5000”. Те улавят пет вида наркотици – марихуана, амфетамин и метамфетамин, кокаин, морфин и метадон. Проверките не са масови, но на тест задължително се поставят водачите при тежка катастрофа с пострадали.

В останалите случаи е при съмнения на полицаите от патрула – когато видят неадекватен шофьор с разширени зеници, зачервени очи, нервни движения, или някой, който изглежда като пиян, а дрегерът за алкохол показва 0.

Според българското законодателство шофирането под въздействие на наркотични вещества се наказва със затвор до 3 години.

Вече има внесени предложения от ГЕРБ присъдата да е до 5 г., тъй като в момента масовият случай е присъдите да са условни.

Тъй като за полевия тест на КАТ се взема слюнка, прави се и кръвна проба, която се подлага на лабораторно изследване. В повечето случаи резултатите съвпадат, тъй като въпросът е дали са употребени наркотични вещества и отговорът може да бъде или Да, или Не.

В края на миналата година други депутати от ГЕРБ предложиха в закона да се запише задължително след проба на слюнката да се прави и кръвна проба. Чак след като са готови резултатите да започва наказателно производство, а не непосредствено след хващането от КАТ на пътя.

Мотивите са, че така щяла да се изключи от наказателно преследване за групата от шофьори, употребявали наркотици в по-дълъг период преди проверката и тази употреба не е повлияла на реакциите им, докато са зад волана.

Според депутати обаче данните от пробата на слюнката с полицейския “Draeger Drug Check” са по-точни, тъй като говорят за по-скорошна употреба и не водят до оневиняване на престъпници.

От КАТ отказват да коментират качествата на тестовете и показанията уредите, които използват, тъй като те са сертифицирани, минават редовно на технически прегледи и не могат да се използват от патрулите, ако не са изправни.

Адвокат Светла Костенска:

Засичат и медикаменти със „зелена рецепта“

Тестовете, които използва КАТ, реагират на тетрахидроканабинол (ТНC) – съставка в много от наркотичните вещества, когато тя е над 2%. В техническия коноп – тя е под този процент и не се хваща. Сходни са и резултатите от кръвните проби, обясни адвокат Светла Костенска, работила по много дела, свързани с катастрофи и употреба на дрога.

Засичат се и много от лекарствата, изписвани с т. нар. зелени рецептни, в случай, че съдържат над 2% ТНС. Мога да дам такъв пример с медикамените, които се използват от страдащи от епилепсия”, каза още юристката.

Тръмп: Две лекарства може да променят историятаДоналд Тръмп написа в Titter, че комбинация от лекарствата хидроксихлорохин и азитромицин „има реале…Mar 22 2020vijti.com

Източник:дунавмост

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации