четвъртък, март 28, 2024

Тези плодове са много полезни за здравето на сърцето, хапвайте ги на воля

Най-четени

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло.
Докато ние си почиваме, то не спира да работи. Дали се грижим достатъчно за неговото здраве? Редовната спортна активност, поддържането на здравословно тегло, консумацията на повече здравословни храни са само част от малките стъпки, с които можем да го предпазим от сърдечни заболявания.
В менюто ни всекидневно трябва да има полезни мазнини, протеини, въглехидрати, но и сочни плодове.
Горски плодове
Лесен начин да подобрите състоянието на сърцето и кръвоносните съдове – нужна ви е само една чаша отвара от тази безценна билкаЗа цикорията вероятно сте чували, но по-скоро като заместител на кафето. Кажете, опитвали ли сте цик…Mar 28 2019vijti.com

Ягоди, боровинки, къпини, малини, червени боровинки, всички те ни осигуряват антиоксиданти и витамин С, които ни помагат да се борим със стреса и свободните радикали.
Съдържат малко калории и захар, но добри количества фибри, които намаляват риска от запек.
Консумацията на къпини, които са богати на полифеноли, може да предотврати развитието на сърдечносъдови заболявания и дори рак. Вкусните плодове ни осигуряват и желязо, калций и витамин А.
Сините боровинки съдържат съединения, които спомагат за разширяване на артериите, което благоприятства кръвообращението.

Консумацията на ягоди ни доставя добри количества витамин С, но и фолиева киселина, която също защитава сърцето. Подобно на боровинките, те съдържат съединения, които благоприятстват състоянието на артериите. Разбира се не забравяйте и за останалите горски плодове, които регулират нивата на добрия холестерол.
Авокадо
Добавете авокадо към дневното си меню, не само когато искате да отслабнете, но и за да защитите здравето на сърцето си. American Heart Association информира, че според изследвания, редовната консумация на авокадо може да коригира нивата на лошия холестерол.

- Advertisement -

Тъй като плодът е калоричен, внимавайте с количеството, което консумирате.
Банани
Бананите са плодове с високо съдържание на калий.
Редовната им консумация може да спомогне за калиево-натриевия баланс,
за намаляване задържането на излишни течности и контрол на кръвното налягане.
Череши

Въпреки че горските плодове са чудесен източник на антиоксиданти, които предотвратяват сърдечните заболявания, черешите също ни осигуряват антоцианини, които снижават нивата на холестерола и намаляват възпалението в тялото. Според проучвания, консумацията на плодовете може да спомогне за намаляване на високия холестерол и триглицеридите, което от своя страна подобрява и артериалното здраве. Това също така намалява риска от инсулт, сърдечни заболявания и диабет.
Ябълки

Добре известно е, че сочните ябълки съдържат пектин, който блокира усвояването на холестерола в червата. Освен това съдържат полифеноли и други антиоксиданти, които се борят със сърдечните заболявания чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола. Освен пектин, плодовете съдържат и много други фитохимикали, като кверцетин, който действа като естествено противовъзпалително средство.

Той може да спомогне за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Разтворимите фибри в ябълките също могат да понижат лошия холестерол. Не пропускайте да ги добавите към менюто си.

Домати

Едни от най-често консумираните плодове, богати на витамини и ликопен, който защитава сърцето. Ако диетата ви е бедна на антиоксиданти, добавете към менюто си домати.
Източник: az-jenata.bg
Професор Чирков даде съвет, който ще спаси сърцето и ще удължи живота ви с годиниСърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в света. Всеки мъж над 2…Mar 26 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации