четвъртък, март 28, 2024

Тайната на вещите градинари: Най-мощното оръжие срещу листните въшки

Най-четени

Всеки градинар е наясно с ужасната напаст, която представляват листните въшки. Това, може би, са най-отвратителните вредители, които могат да дойдат неканени във вашата градина. И както казваха едно време в българската казарма – не само са много вредни, но са и страшно упорити.
И наистина, само докато се усетите за по-малко от седмица, прекрасните ви цветя могат да се превърнат в нов дом на цяла колония листни въшки.
А това е ужасно – и за външния вид, а и за самото растение. Но ние намерихме един трик, с който ще се справите с големия проблем. Рецептата е проверена и изпитани от много вещи градинари, така че действайте смело.
Керамичният плот на печката ще заблести веднага, дори и без препарати: Нужна е само една съставка, вижте кояВсеки от нас обича да му е чиста печката. Понастоящем, корпусът на по-голямата част от предназначени…Nov 15 2018vijti.com

Ето от какво се нуждаете – спрей бутилка (2 литра), спринцовка, 100 мл прясно мляко, бутилка йодова тинктура (50 мл).
Налейте в спрей бутилката един литър вода. С помощта на спринцовка изтеглете йода от бутилката и го смесете с прясното мляко. Ще получите смес с приятен жълт цвят. Добавете я към вече налятата вода в спрей бутилката и разклатете. Напръскайте растенията, засегнати от листните въшки. Това средство не само бори листните въшки, но също така е превенция срещу гъбични заболявания (мана, брашнеста роса). Може да го използвате и за пръскане на домати.

И накрая, няколко любопитни факта за листните въшки, които ще ви изненадат:

- Advertisement -

1. Листните въшки подават аларма, когато са в беда. Това става чрез феромони, излъчвани в пространството, предупреждаващи останалите от вида за грозяща опасност. Някои от бръмбарите, които се хранят с въшки, са „научили“ този „език“ и ориентирайки се по него отиват натам, за да си хапнат.

2. Те са борбени насекоми, нищо че изглеждат слаби и беззащитни. Майстори са на ритниците за препъване, имат и остри шипове за поразяване. С тях даже пробиват яйцата на техните врагове.

3. Колонията си има нещо като армия за защита. Това са специалните личинки-бойци. Те са женски охранители, никога не стигат зряла възраст, но затова пък служат безрезервно на общността дори със саможертва. Устроени са с широки крайници за по-голяма стабилност.

4. Листните въшки нямат крила и това ги прави немобилни, ако се наложи да се спасяват. След като едно растение е обезточено, няма вече сок в него, се налага някак си те да се разпръснат на страни към други растения-гостоприемници. Помагат им, както отбелязахме, мравките. Крилца имат само групата на летящите въшки, които могат да се движат с порива на вятъра.

5. Женските се размножават и без наличие на мъжки. Женската въшка носи развиващите се млади, а самите те пък имат в зародиша си също суперминиатюрни малки. Целта – съкращаване на усилията при жизнения цикъл и бързо увеличаване на числеността.

Природата е създала този вид в цялостната хранителна верига и го е надарила с интересни качества. Дребни, паразитиращи върху растенията, те са част от природния кръговрат, пише preventa.bg.

Край на мръсотията: С тези съставки тоалетната чиния ще бъде винаги чиста и блестящаПочистването на тоалетната е едно от най-малко предпочитаните домашни задължения, но ние знаем, че е…Oct 30 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации