неделя, май 5, 2024

Тази финансова новина удря по джоба на всеки българин

Най-четени

Купуваме по-скъпо брашно и месо спрямо първата седмица на миналия септември. Това сочат данните за цените на едро по стоковите борси тържищата, цитирани от в. Монитор.
Брашното тип „500” в последния работен ден на миналата седмица бе с цели 19 ст. на килограм по-скъпо, отколкото преди 12 месеца и достигна средна цена за страната от 99 ст. Въпреки богатата реколта от пшеница, която бе прибрана това лято, поскъпването на основната суровина за хляба продължава.
Нивото от четвъртък е с 3 ст. по-високо спрямо края на август. Най-ниска цена от 0,58 лв./кг на едро бе отчетена във Враца. Най-скъпо брашното на едро по 1,30 лв./кг се продаваше в последния работен ден на миналата седмица в Бургас и София. В столицата минималната цена също бе доста над левче и достигна 1,26 лв./кг.
Огромен брой възрастни хора са със запор върху пенсиите: В кои случаи хората могат да ползват защитаПенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради непла…Aug 23 2019vijti.com

От мръвките спрямо първите дни на деветия месец на 2018-та сега най-голямо поскъпване е отчетено при каймата от 36 ст. на кило и при пилешките бутчета – 34 ст., сочи последната информация от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Каймата, която заедно с кренвиршите се смята евтината алтернатива на чистото месо за хората с по-празни джобове, в четвъртък вървеше на едро по 4,98 лв./кг. Все пак трябва да се отбележи, че нивото е със 7 ст. по-ниско от края на август. Каймата смес в последния работен ден преди отминалия по-дълъг уикенд се продаваше на едро най-евтино по 3,90 лв./кг във Варна.
Най-високата цена от 6,80 лв./кг за основния продукт за кюфтета на борсите бе регистрирана в София. Пак там най-ниската бе 5,60. В Бургас и района пък бе отчетена най-голяма разлика между цените, като те варираха от 4,00 до 6,20 лв./кг.

По петарка и нагоре се предлагаше каймата на едро още в 6 области на страната – Силистра (5,00 лв./кг), Ямбол (5,60-5,62 лв./кг), Хасково (5,60 лв./кг), Стара Загора (5,40 лв./кг), Пловдив (5,60 лв./кг), Плевен (5,30 лв./кг ) и Монтана (4,80-5,50 лв./кг).
В края на миналата седмица зрелият фасул се изравни по цена на едро на ниво от 3,42 лв./кг с пилешките кренвирши, сочат още данните на борсовата комисия. Най-ниската цена от 2,30 бе отчетена в четвъртък в Силистра, а най-високата от 3,90 лв./кг в София. В столицата минималната за боба бе 3,35 лв./кг.
На ниво от 3,50 и над тази граница бяха регистрирани максимални стойности на едро още във Варна (3,50 лв./кг), Пловдив (3,50 лв./кг) и Ямбол (3,60 лв./кг). Средната цена на зрелия фасул от 3,42 лв./кг за страната е с 26 ст. по-висока от края на първата седмица на септември 2018 г., а при пилешките кренвирши тя е с 12 ст. нагоре.

- Advertisement -

Пилешките бутчета пък на 5 септември се продаваха по борсите средно по 2,92 лв./кг или с 34 ст. повече, отколкото преди 12 месеца. Спрямо края на август 2019-та нарастването също е чувствително – 13 ст., сочат още данните на ДКСБТ.
Доматите с половин лев по-евтини
Оранжерийните домати на едро сега са с около половин лев по-евтини, отколкото преди година, сочи още информация от сайта на борсовата комисия.
В последния работен ден на миналата седмица те са се продавали средно по 1,44 лв./кг, срещу 2,05 лв./кг преди 12 месеца. Не така обаче стоят нещата при краставиците от парник, които сега са с цели 34 ст. по-скъпи и цената им на едро стигна 1,36 лв./кг срещу миналогодишна от 1,02 лв./кг. Друга съставка на традиционната ни мешана салата – зрелият кромид лук, сега е с 25 ст. по-скъп, като в четвъртък бе на ниво от левче, срещу 75 ст. преди година.

Дините и пъпешите пък са по-евтини на годишна база. При дините цената е едва с 6 ст. по-ниска и е средно 0,43 лв./кг. Пепоните обаче са с цели 44 ст. по-евтини и в четвъртък вървяха по борсите по 0,78 лв./кг, срещу 1,22 лв./кг преди 12 месеца.
Мечтата на народа по времето на соца – бананите, сега пък са с четвърт лев по-скъпи от навечерието на миналия 9 септември и достигнаха 2,03 лв./кг.
Източник: Блиц
Къде са най-високите пенсии в България: Градовете-рекордьориВъзрастните хора в София-град, Перник и Бургас взимат най-високи пенсии у нас, става ясно от данни н…Jul 21 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации