четвъртък, април 25, 2024

С тези 5 трика ще ви бъде много по-лесно да се справите с летните горещини

Най-четени

Когато жегата през лятото започне да става непоносима, рисковете за здравето се покачват. Трябва да се взимат спешни мерки за охлаждане, защото лятната горещина крие опасност от топлинен удар.
Как да се охладите бързо и ефективно?
1. Наблегнете на пикантните подправки
Противно на масовото схващане, че лютите подправки са табу през лятото, те всъщност могат да помогнат да се почувствате по-добре в жегата. Пикантните ястия провокират изпотяване, а това е естествен механизъм за охлаждане на тялото.
Ленените семена с кисело мляко като лекарство: Наистина ще направят много за здравето виИзвестно е, че освобождаването на много заболявания достатъчно за почистване на червата от слуз, фек…Jul 26 2019vijti.com

2. Не носете стегната шапка
Стегнатите шапки, които причиняват запотяване на главата, могат да накарат рецепторите в мозъка ви да отчетат грешно висока телесна температура. При деца, възрастни и хронично болни хора, особено хипертоници, това е рисков момент, тъй като могат по-лесно да получат топлинен удар. Иначе носенето на шапка е важно.
Най-добрите шапки за жегите са плетените сламени шапки. Структурата им позволява циркулация на въздух, а широката периферия хвърля сянка върху раменете и шията. Пазят успешно и лицето.
3. Използвайте продукти за предпазване от слънце
Слънцезащитни кремове, тонизиращи спрейове, термална вода – използвайте всичко, което ще ви помогне да се предпазите от жегата и силните слънчеви лъчи.

4. Охладете „пулса“ си
Буквално можете да охладите пулса си, като увиете китките и глезените с нещо студено или ледено. Там кожата е много тънка, кръвоносните съдове са разположени плитко. По този начин охладената кръв ще циркулира в тялото и ще понижи телесната ви температура с няколко стотни или десети градуса.
5. Пръскайте лицето си често с вода
Важно е да пръскате лицето си с вода, за да се охладите. Това ще ви освежи.
6. Пийте повече течности
Добрата хидратация през лятото е основен фактор в борбата с топлинния удар. Ако не допускате тялото ви да се дехидратира, ще сте много по-устойчиви на жегите през лятото, защото водата допринася за правилната терморегулация.

- Advertisement -

Ето и още три неща, които трябва да знаем за горещите летни дни.
1. Жегите могат да предизвикат лош дъх
Прекомерната топлина може да доведе до дехидратация (много потене), което доказано води до пресъхване на устните. Когато устата ви е по-суха от обикновено, бактериите се натрупват, защото няма достатъчно слюнка и лошият дъх е налице. Решението на този проблем никак не е изненадващо – повече вода. Ако приемате и медикаменти за сенна хрема, на лятна диета сте и увеличавате упражненията на открито, защото времето ви го позволява, то прекомерното излагане на слънце доста ще ви дехидратира.

2. Слънцето прави костите ви по-здрави
Слънцето дава допълнителна сила на тялото ви – чрез витамин D. Витаминът помага на организма ви да абсорбира калций, който заздравява костите. Медицинските лица често препоръчват да се приемат добавки в по-тъмните есенни месеци, защото недостигът на слънчева светлина може да доведе до крехки кости. Така че се разходете в парка и натрупайте витамин D, докато можете през лятото, но бъдете внимателни, за да не получите слънчево изгаряне.

3. Високите температури и сериозната топлина може да спрат изпотяването
Може да звучи като мечта, но всъщност вероятно е знак за топлинен удар и трябва да се третира като спешен случай. Нормалната температура на тялото е около 37 градуса, но ако се нагрее твърде много (до 40-41 градуса), може да се окажете с топлинен удар. В такъв момент системата за регулиране на топлината в тялото ви се стяга и спира изпотяването, тъй като се опитва да поддържа вода около жизнените ви органи. В дните с прекалено високи температури избирайте сенчести места, а ако подозирате, че някой страда от топлинен удар, незабавно повикайте спешна помощ. Опитайте се да охладите човека, като използвате ледени пакети за слабините и мишниците, където се намират артериите.
За да се насладите спокойно и безаварийно на хубавото време през лятото напълнете бутилката си с вода, вземете пакетче дъвки за всеки случай и не прекалявайте с излагането на слънце.
Източник: Марица
Камъчетата от Кръстова гора имат вълшебна сила: Вземете си талисман за здраве и да ви пази от зли силиЕдин от най-тачените църковни празници е Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, по-извес…Jul 19 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации