четвъртък, април 18, 2024

Спрете да давате луди пари за джинджифил – можете да си го отглеждате лесно сами вкъщи

Най-четени

Джинджифилът е много подходящ за отглеждане в дома, тъй като изисква много малко количество слънчева светлина и това позволява някои негови части да бъдат оставени да растат в почвата, докато другите се използват.
Това, което прави още по-привлекателен е неговият вкус и здравословен състав. Джинджифилът е често използван в готвенето, както и за чайове и други билкови коктейли.
Той узрява в течение на период от 10 месеца. Препоръчва се да се съхранява на закрито през студените месеци, защото не понася студено време.Ето ги 4-те най-силни енергийни центъра в България! Непременно ги посетете, церят куп болестиЗа чудесата на Преподобна Стойна се говори отдавна и първа Ванга дава гласност на невероятните спосо…Nov 12 2018vijti.com

Как да засадите джинджифил?
Градинарските центрове или билковите аптеки са най-добрите места, където можете да си купите семена за джинджифил. Не се препоръчва да се засадят джинджифил закупен от супермаркетите, защото са третирани с инхибитор за покълване и резултатите ще бъдат далеч от желаните. В случай, че закупите от там, се препоръчва да се остави във вода през нощта, за да се премахнат всички пестициди, ако има такива.
Ефективни съвети за отглеждане на джинджифил на закрито.
Гледайте да изберете мек, еластична корен за засаждане и по възможност с няколко зародиши, колкото по- зелени толкова по-добре. Засадете специално в широка, плитка саксия, защото джинджифилът расте хоризонтално.
Стъпка по стъпка ръководство за отглеждане на джинджифил вкъщи

1. Накиснете джинджифила в хладка вода и се оставя през нощта, за да се отървете от всички токсини.
2. Използвайте богата почва, за да заредите саксията.
3. Поставете корен в почвата с пъпка, насочена нагоре; покрийте с около 5 см почва и добре полейте.
4. Дръжте саксията с джинджифил на топло място под сянката.
5. Използвайте спрей бутилка или често поливайте почвата, за да се запази влагата.
6. Първите кълнове трябва да поникнат от земята за няколко седмици. Продължете с непрекъснато напояване.

- Advertisement -

Събиране на плодовете на джинджифил

Първите парчета джинджифил могат да бъдат събрани в продължение на 3-4 месеца. Тъй като пъпките ще бъдат узрели за това време, можете да премахнете нежеланите зародиши на ръба на саксията или може да насадите няколко коренища отделно за повече плодове. Ако полагате добри грижи за растението, то постоянно ще произвежда корени, които можете да берете, както е описано по-горе.

За какво е полезен джинджифилът

Джинджифилът е ефективен срещу гадене. В миналото мореплавателите често са употребявали джинджифила за лечение на морска болест. Освен това облекчава гаденето и повръщането при пациенти на химиотерапия, бременни, като количеството трябва да е ограничено.

Джинджифилът помага срещу мускулни болки от физическо натоварване. Ежедневният прием на 2 грама в продължение на 11 дни, значително намалява мускулните болки, при хора, извършващи упражнения. Счита се, че това действие е свързано с противовъзпалителните свойства на подправката. Освен това, помага и при хора с остеоартрит.

Джинджифилът може драстично да намали нивата на кръвната захар и да подобри състоянието на болните от сърдечно-съдови заболявания. Последните проучвания сочат, че 2 грама на ден понижават нивата на кръвната захар с до 12% при пациенти с диабет тип 2. Освен това, джинджифилът намалява и нивата на холестерола, което подпомага намаляването на риска от сърдечни заболявания, включително и инфаркт.

Друга полза е за пациенти, страдащи от диспепсиа, заболяване, което се характеризира с повтаряща болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основният двигател на лошото храносмилане. Тук ролята на джинджифила е да ускори изпразването на стомаха.

Джинджифилът има добър ефект при болки в стомаха, поради менструален цикъл при жените. 1 грам е достатъчен да намали драстично болката, еквивалентно на медицински препарати като ибупрофен.

Джинджифилът съдържа вещество, което помага за предотвратяване на някои видове рак. Ракът е сериозно заболяване, което се характеризира с неконтролиран растеж на анормални клетки. Екстрактът от джинджифил е проучен като алтернативно лечение на някои видове рак, което се дължи на веществото Гингерол. Добри резултати има при хора, страдащи от рак на дебелото черво, на панкреаса, на гърдата и на яйчниците.

Оксидативен стрес и хронично възпаление може да ускорят процеса на стареене. Те се смятат за едни от основните фактори за болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен упадък. Някои проучвания при животни показват, че антиоксидантите и биоактивни съединения в джинджифила може да инхибират възпалителните реакции, които се случват в мозъка. Има и някои доказателства, че джинджифил може да подобри функцията на мозъка директно. В проучване на 60 жени на средна възраст, екстрактът от джинджифил подобрява времето за реакция и работната памет.

Гингеролът, активната съставка в джинджифила може да спомогне и за намаляването на риска от инфекции. В действителност, екстракт от джинджифил може да инхибира растежа на различни видове бактерии. Особено активен е срещу устните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивити, периодонтити. Пресният джинджифил е ефикасен срещу вируса, който причинява респираторни инфекции.

Всички тези здравословни ползи нареждат джинджифила сред суперхраните.Ето как да си направим най-мощният имуностимулатор, който ще ви пази от болести през цялата годинаСвикнали сме да мислим, че полезните неща не са вкусни и ги пием с, меко казано, недоволство. Но е ф…Nov 8 2018vijti.com

Източници: За жената и аптека-оптима

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации