събота, април 20, 2024

Спомени от соца: Историята на първия български болид, създаден за състезания от Формула 3

Най-четени

Остава загадка дали в тогавашна България действително са се провеждали състезания по Формула 3
Създаден за състезания от Формула 3, изработен през 1973 г. от гимназисти в Михайловград, в Окръжната станция на младите техници. Това е първият български болид за състезания тип „Формула“.
Болид е свръхбърз автомобил, пригоден за върхови постижения, главно в скоростта. Този вид коли са известни главно от Формула 1, но не се използват само там.
Освен Формула 1, съществуват и други такива шампионати – Формула 2 и 3.
Спомени от соца: Как се спасихме от режима на водатаОт малко градче през миналия век Трявна се превърна в голям индустриален град. Построени бяха няколк…Sep 4 2019vijti.com

Формула 3 е серия автомобилни състезания, които се провеждат от 1950 г. – точно откогато и Формула 1. За разлика от него обаче, шампионатите могат да се организират от различни страни, стига да се спазват правилата и характеристиките, определени от Международната автомобилна асоциация (ФИА), която регулира и Ф1. Тоест, принципът на организиране тук е нещо като в националните първенства по футбол за клубни отбори.
Що се отнася до скоростта във Формула 3, при завоите тя почти достига тази от Ф1, а 3-ката се смята за важна школа и подготовка за бъдещите пилоти във Ф1.

- Advertisement -

Изглежда, че Формула 3 е била (макар и все пак слабо) известна и в България преди 1990 г., защото вижте на какво се натъкнахме. Този болид открихме на корицата на един брой (3 или 4) на сп. Млад конструктор от 1973 г. Тези младежи около него са гимназисти и са били организирани в Окръжната станция на младите техници (ОСМТ) на Михайловград (днешна Монтана), съобщава socbg.com. Те са изработили автомобила. В тези Станции на младите техници често младите мозъци са изработвали иновативни и необичайни за страната ни неща. Това е първият български автомобил болид за състезания „Формула“.
Остава загадка обаче дали това е било инцидентно или в тогавашна България действително са се провеждали състезания по Ф3. Не знаем и как се казват създателите на Първия български болид, нито характеристиките му, а и какво е станало с него.

Припомняме също, че през 2016 г. студенти създадоха първия български съвременен спортен автомобил, тип „болид“. Всяка част от колата е дело на възпитаниците на Техническия университет в София. Колата развива скорост до 160 километра в час, като ускорява за под пет секунди до 100 километра в час. Вече представи страната ни на няколко състезания в Европа.
Всички компоненти в колата са възможно най-добрите. За да стане факт скъпото начинание, финансово помогнали много спонсори. Изработката на колата струва около 30 хиляди евро.

Започнали да конструират колата преди година и половина. Вдъхновило ги инженерно състезание, в което никогa не е участвал български отбор.
„Ние – мотивирани студенти от Техническия университет, решихме да създадем болид, да го проектираме, да го изработим с цел да участваме, да завършихме успешно и да прославим нашият университет.“, разказва Кристиян Йорданов, студент в Технически университет пред БНТ.
„Мощен е автомобилът и я има тръпката, като знаеш, че сам си проектирал, изработил нещо. Горди сме всички, които проектирахме, имаше четирима шофьори, които успяхме да покараме на пистата и да се насладим на адреналина, който несъмнено беше доста.“, допълва той.

„Участието във Формула Стюдент ти дава шанса да усетиш тръпката на това да проектираш за своята страна, за своя университет, технологиите, които също можеш да доближиш на Формула 1. Голяма част от нещата по колата са направени от нас – тръбната конструкция, карбоната обшивка, която се използва и във Формула 1.“, коментира друг студент от Техническия университет – Бончо Варошков.
„Те повярваха в нас, защото най-малкото и те са българи и защото видяха хора, които искат да направят нещо тука в България.“, казва още той.
Източник: Флагман
Спомени от соца: Помним дефицита и опашките, но бяхме грамотни и имаше работа за всичкиПренаписването на учебниците за 10. клас по история, освен чисто комичния ефект, поставя и много въп…Sep 1 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации