вторник, април 16, 2024

Спират плащането на пенсии като наказание при следните провинения

Най-четени

Бюджетната, социалната и здравната комисия гледаха законите в пленарната зала, за да има по-голямо разстояние между депутатите.

Пенсиите и обезщетенията ще се спират за до шест месеца при съмнения за измами. През това време експертите от Националния осигурителен институт ще проверяват документите.

Тази промяна е записана в преходните разпоредби на проектозакона за осигурителния бюджет. Той бе разгледан на първо четене от депутатите в социалната и финансовата комисия.Ако се установят фалшиви документи, ще се подава сигнал до прокурор и пенсията ще бъде спряна за по-дълъг период. Променя се и Наказателния кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, ще го грози затвор от 2 до 8 години.

Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв. Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет, но вече ще е валидно и за пари, получени от НОИ или НЗОК.

- Advertisement -

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Тази промяна ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене.

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. От същата дата максималната ще стане 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии се увеличават по швейцарското правило с 5%. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март. Тези параметри представи пред депутатите заместник – социалната министърка Зорница Русинова.

Максималният осигурителен доход остава замразен на 3000 лв., но минималната заплата става 650 лв. от 1 януари.

В сряда депутатите приеха на първо четене и данъчните закони. Според промените използването на софтуер за управление на продажбите ще е доброволно.

За тези, които го ползват, ще има отстъпки – при първо нарушение за неиздаване на касова бележка няма да се запечатва на търговския обект, по-бързо ще се връща и ДДС, ще има и ускорена амортизация в рамките на една година на софтуера, компютрите, принтерите и др. свързани устройства с него.

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации