петък, април 19, 2024

Социалният министър Бисер Петков: Темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения

Най-четени

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. “ Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%“, обясни социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен по-късно.
При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота, обясни още социалният министър.
Запорираха над 620 хил. лева пенсииНад половин милион лева пенсии са под запор. По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 …Sep 1 2019vijti.com

През следващата година тя трябва да 610 лв. „Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства. Този дебат ще се води докато нямаме яснота върху факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя“, обясни още Петков.
Приемната закрила е мярка за закрила и има доста сериозно разпространение в страната. 2000 деца са настанени в приемни семейства. Трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа, обясни още Петков.

Изказването му е по повод исканията на приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата „приемна грижа“ по Закона за социалните услуги. Те искат с договора да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права. Те изпратиха писмо до социалният министър Бисер Петков.
Припомняме, че над половин милион лева пенсии са под запор. По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки. Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.

- Advertisement -

Защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн.души.
По закон не могат да бъдат запорирани доходи под размера на минималната работна заплата.
А минималната заплата е 560 лв. Т.е. ако пенсионер получава 561 лева и е осъден от частен съдебен изпълнител, ще му бъдат удържани до 185 лв. На близо 5000 мъже и жени в страната пенсиите са със запор.
„Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лева, понастоящем е абсолютно защитена от закона, т.е. върху нея не могат да се правят запори и не могат да се правят удръжки“, обясни Красимира Атанасова, началник на отдел „Правно обслужване“ в НОИ.

Но има и изключение. Няма прошка за тези пенсионери, които имат да плащат издръжка. Ако обаче взимате двойна на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде спряна.
„Тогава, когато размерът на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне“, поясни Красимира Атанасова.
Също така, стана ясно, че над 600 млн. евро са изпратили българи от чужбина.
Най-много пари получаваме от Германия, САЩ и Испания, пише Блиц. Парите изпратени от емигрантите у нас нарастват. Това отчита статистиката на БНБ.
Само за първата половина на годината парите, дошли у нас зад граница, са 624 милиона евро.
Източник: 24 часа
Огромен брой възрастни хора са със запор върху пенсиите: В кои случаи хората могат да ползват защитаПенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради непла…Aug 23 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации