петък, април 26, 2024

Сирни Заговезни наближава: Да се подготвим за трапезата отрано с вкусни ястия

Най-четени

Сирни Заговезни е един от най-почитаните празници в празничния календар на българина, православен християнин. На този ден семейството се събира, по-младите посещават по-възрастните и молят за прошка, след което възрастните също взимат прошка.
Именно заради този ритуал празникът,
освен Сирни Заговезни, който тази година отбелязваме на 10 март, е наричан още и Прошка. Денят на Сирни Заговезни е последният ден преди началото на най-дългия пост в годината – Великия пост преди Великден.
Трапезата също трябва да бъде специално подбрана, за да има късмет и здраве в семейството.
Месни заговезни е днес: Как да подготвим празничната трапезаМесни заговезни е православен църковен празник, който се чества в неделя, 8 седмици преди Великден. …Mar 3 2019vijti.com

Пълнени яйца
ПРОДУКТИ: 5 яйца, 2 с. л. извара, 1 с. л. майонеза, 3 с. л. лютеница, 1 ч. л. горчица, магданоз, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват на половинки. Жълтъците се претриват в купа с помощта на лъжица. Към тях последователно се прибавят изварата, майонезата, лютеницата и горчицата.
Сместа се посолява, разбърква се до пълно хомогенизиране и се шприцова върху яйцата.
Украсява се с магданоз, майонеза и лютеница.

Баница с халва
ПРОДУКТИ: 12 фини точени кори, 350 г тахан халва,120 г брашно, 120 г орехи, 200 мл газирана вода, 1 пакет бакпулвер, олио за намазване. За сиропа: 150 г захар, 1/2 лимон, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От захарта, 200 мл вода и лимоновия сок се сварява сироп, който се ароматизира с ванилия и се охлажда. Орехите се смилат, халвата се натрошава.
Брашното, газираната вода и бакпулверът се разбъркват добре.

- Advertisement -

Към тях се добавят орехите и халвата.
Три кори се намазват с олио и се поставят една върху друга.
Отгоре се разпределя част от плънката и се навива руло.
По същия начин се оформят и останалите кори и плънка.
Рулата се поставят в плитка тава и се намазват с олио. Пекат се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изваждат се и се заливат със студения сироп. Оставят се за 4 часа да се сиропират добре.

Скумрия с ароматна коричка

ПРОДУКТИ: 1,2 кг скумрия дребна (4 х 300 г), 50 мл зехтин (+ за намазване), 4 филийки хляб, 1/4 връзка магданоз, 4 стръка мащерка, 2–3 стръка риган, 2 стръка босилек, сол и черен пипер на вкус. За гарнитурата: 600 г картофи, 200 г спанак, 50 г маринован артишок (в зехтин), 40 г сушени домати (в зехтин), 60 мл зехтин, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства и се филетира. Подсушава се и се овкусява със сол и черен пипер. В тавата за печене се слага лист пергаментова хартия и се намазва със зехтин. Филетата се поставят в тавата с кожата надолу. Хлябът се смила в блендер. Добавят се магданозът, мащерката, риганът, босилекът, зехтинът и сол и се смила отново. Рибата се покрива с ароматните трохи и се пече 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. Картофите се обелват и се режат на кубчета. Сваряват се в подсолена вода, като не бива да се разпадат. Спанакът се почиства и се накъсва. Сушените домати и чесънът се накълцват, артишокът се реже на едро. Половината от зехтина за гарнитурата се загрява в тиган и в него се сотират доматите, чесънът и артишокът. Добавя се спанакът и се готви, докато намали обема си. След това се сипват картофите, налива се останалият зехтин и се запържват. Съдът се дърпа от котлона и гарнитурата се овкусява със сол и черен пипер. Рибата се сервира върху гарнитурата.

Плодово жито

ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. жито (200 г), 3-4 ч. ч. вода, 1 ч. ч. орехи, 1 к. ч. стафиди, 10-15 сушени кайсии, кората от 2 лимона, 1/2 бурканче мед, 3 с. л. пудра захар.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Водата се вари, като преди това се уверяваме какво пише на опаковката на житото – дали то се вари във вода 1:3 или 1:4. В заврялата вода се изсипва измитото предварително жито и се изчаква да заври. След това котлонът се спира и се слага кърпа отгоре на тенджерката, върху капака. Оставя се така 3 часа да стои. През това време се настъргва лимоновата кора, накълцват се орехите и се нарязват кайсиите. След като житото стане готово, се отцежда излишната вода от тенджерата, ако има такава, и в купа се смесват всички продукти. Разбърква се добре и се оставя в хладилник да се охлади. Може да се консумира и веднага, но ще е леко топло.
Източник: retro.bg
Утре е Голяма Задушница, има ясни правила и забраниПрез годината има 3 големи задушници в църковния календар: Голяма (Месопусна) – в събота срещу Месни…Mar 1 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации