събота, април 27, 2024

Румен Гълъбинов: Световната икономическа рецесия вече е факт

Най-четени

-Г-н Гълъбинов, премиерът Бойко Борисов обяви, че страната губи десетки милиони всеки ден заради коронавируса. Така ли е наистина и каква е прогнозата ви, ако това продължи повече от месец?

– В момента нищо не губим все още. Ние бихме могли да започнем да губим – защото рецесията идва, ако започнем да губим поръчки. Ако не ни поръчват достатъчно производства на резервни части, ако започнем да губим доставки и т.н. Т.е., ако намалее износът към държавите от еврозоната, примерно към Германия, към Италия… Тогава тая загуба може да се материализира. Другото важно нещо е свързано с намаляване на цените на претрола в световен мащаб. Ние дълго време имахме високи цени на природния газ – а сега имаме възможност за по-ниски цени на природния газ. Това от своя страна ни дава възможност за по-добри цени на горивата.

Професор по икономика: Светът фалира до 6 месеца заради коронавируса“Коронавирусът в Китай е между 200 и 500 пъти по-заразен от вируса на грипа. Тук 10 души заразяват 4…Feb 8 2020vijti.com

- Advertisement -

-Искате да кажете, че заради коронавируса в икономически план могат да бъдат извлечени и ползи?

-О, ама разбира се. Фактически идването на рецесията трябва да бъде съпроводено с едно добро управление на този процес, за да не се превърне в криза.

Защото по времето на рецесия има и възможности, освен загуби и пропуснати ползи. Например намалената цена на газта – ето това е възможност! За по-конкурентна българска индустрия.

Другото – пада цената на суровия петрол – а ние сме нетен вносител на петролни продукти. Можем да се възползваме от тази ситуация, за да се получат по-ниски цени на крайните горива за населението и за бизнеса.

-А ниските цени на горивата ще доведат ли до намаляване на цените на стоките..? У нас обикновено не се случва.

-Проблемът е точно в това. Има предпоставки да се възползваме – но дали наистина ще се възползваме?! Ако не можем – никой не ни е виновен, пропуснали сме възможности.

От друга страна държавата може да каже – добре де, но ако паднат цените на горивата, ще събираме по-малко акциз и ДДС. А акцизът и ДДС-то ни трябват, за да вържем сметката с пенсиите. С плащането на държавните разходи и заплати, с плащането и доплащането в здравната система… И какво излиза – по-добре да не ги намаляваме тогава ценитe на горивата…! Защото монетата има винаги две страни.

-Това ли смятате, че ще е логиката на властта?

-Ами ако стане драстично намаление на крайните цени на горивата, ще се събира по-малко ДДС, нали!

-Значи народът пак ще е измамен.

-Евангелието всеки може да го чете по различен начин. Някой друг ще каже – не, не, не е хубаво да падат цените, по-добре да си седят така. Е да де, ама болшинството не мисли така.

-Два пъти споменахте рецесията. Тя факт ли е и коронавирусът ли се превърна в неин катализатор?

-Тя вече е факт. По мое мнение световната глобална икономическа рецесия е факт. Коронавирусът я катализира. Короновирусът е спусъкът на процеса, който започва.

-Какво следва – тя колко дълго ще продължи?

-Винаги в икономическата теория се разглежда ресеция – забавяне на икономиката – в рамките на една година. Това е най-късият период на такова кризисно развитие. В рамките на 12 месеца да дойде и да си отиде. Ако продължи повече от четири тримесечия – тогава вече говорим за криза.

-Да разбираме ли, че тепърва предстои масово обедняване на населението?

-Може да стане така, ако рецесията прерасне в криза и продължи по-дълго. Ако обаче приключи в рамките на годината, тогава може и да се разминем с обедняването. Всичко е въпрос на управление на този процес.

Това е сложна работа – не може просто така: избираме някой и го слагаме за министър или министър-председател! И той не знае какво да прави… Като не знае и само говори, че ще има загуби – ами то ще стане така накрая.

Но ако има хора, които знаят какво да правят в тая ситуация – преодолимо е.

За 15 години при тая „цъфтяща“ икономика, кога „всичко си имахме“ другаря Живков не успя да построи една магистралаКакво построи „народната власт“ по соца? „Хиляди заводи“, пътища, болници… Започвам с вестник Рабо…Feb 11 2019vijti.com

Източник:лупа.бг

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации