петък, април 19, 2024

Рашка Гайтанова или д-р Куин Лечителката от ромската махала във Велинград е решила да помага на другите

Най-четени

Рашка Гайтанова е на 21 години и е една от малкото жени от ромски произход, които следват медицина в Медицинския университет в София.
Малцина от момичетата от ромската махала във Велинград завършват гимназия, а още по-малко продължават обучението си в университет. Рашка Гайтанова обаче още от малка знае, че иска различен живот за себе си. Мотивират я мечтата ѝ да стане лекар и да помага на другите. Родителите ѝ я подкрепят безрезервно, но оскъдният семеен бюджет не е достатъчен за допълнителните уроци по биология и химия, от които има нужда, за да се подготви за кандидатстудентските изпити.Съветите на д-р Емилова ви дават шанс да отслабнете и да сте здрави с тази чудесна закускаИзяждай закуската си сам, раздели с приятеля обяда си, а вечерята – дай на врага си!“ Но доколко таз…Jan 21 2019vijti.com

Разрешението на проблема предлага фондация „Студентско общество за развитие на междуетническия диалог“. През последните пет години, Тръстът за социална алтернатива* подкрепя фондацията в усилията ѝ да подготвя ромски младежи да продължат обучението си в университети.
Рашка кандидатства и е избрана да получи допълнителна подготовка по биология. Така в продължение на една година, младото момиче ежеседмично пътува до Пазарджик, за да получи по-задълбочени знания по анатомия, генетика, ботаника и микробиология. Освен че им помага с пътните разходи и разноските за учебници, фондация „Студентско общество“ напътства курсистите къде да кандидатстват и как да търсят допълнителна финансова помощ.
Днес Рашка е на 21 години и е една от малкото жени от ромски произход, които следват медицина в Медицинския университет в София. Успешно приключва с лекциите през юни, а от септември тази година започва практическата част от обучението ѝ.

Няма търпение да опита от всичко, за да се подготви за следващата си цел. „Искам да се върна в родния си град и да работя в ромския квартал. Предизвикателството е, че общността е бедна и без осигуровки и повечето от тях едва ли някога, ако изобщо, са посещавали лекар. Така че, грижата, която бих предоставила, е много необходима“.
Когато постигне целта си, Рашка ще бъде първият лекарски асистент от ромски произход във Велинград. Лекарските асистенти са наследници на бившите фелдшери и се подготвят да оказват спешна помощ и да практикуват обща медицина в училища и социални институции. За Рашка е вълнуващо предизвикателство да бъде част от нещо ново. „Избрах да стана лекарски асистент, защото искам да бъда част от промяната в системата на здравеопазването – промяна, която мисля, че е доста закъсняла, но е силно необходима“.
Семейството на Рашка е изключително гордо от постиженията ѝ, а брат ѝ, който е в 11 клас, се вдъхновява от нейния пример и в момента се готви също да кандидатства медицина.

- Advertisement -

Въпреки че много хора смятат медицината за неблагодарна и трудна професия, за Рашка усилията си струват. „Както е казал Конфуций, ако работиш нещо, което обичаш, всъщност не работиш. Да даваш надежда на някого е нещо прекрасно, а мен ме прави щастлива да служа на хората“.

След като прекарва половин година като детегледач в неонатологично отделение, грижейки за недоносени и болни бебета, е убедена, че е призвана да помага на хората. „Държала съм в ръцете си бебе, което тежеше само 700 грама, и бебета с много проблеми, но за шестте месеца нямаше нито един смъртен случай в отделението“. Това тя приема като знак за това къде трябва да насочи усилията си и в момента мисли за специализация по педиатрия.

Свободолюбива по природа, Рашка не се вижда като „човек в кабинет“. А и в региона на Велинград има много хора, за които е трудно да се придвижат до най-близката болница. Затова тя мечтае да прави посещения по адреси с малка линейка – като една модерна д-р Куин лечителката.

Тръстът за социална алтернатива, създаден и финансиран от Фондация „Америка за България“, работи по редица проекти в икономически уязвими общности в България.Д-р Гайдурков обясни кои болести можем да излекуваме с джинджифилаБезспорно можем да твърдим, че джинфилът е царят на подправките. Защо? Защото няма друга подправка, …Jan 24 2019vijti.com

Източник: За истината

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации