петък, март 29, 2024

Прочут археолог разбули голямата тайна на България и обясни защо трябва да се гордеем с родината си

Най-четени

Българите сме народ, който често се подлага на самокритика повече, отколкото е необходимо. Това понякога ни пречи да оценим правилно какви сме като нация и в каква прекрасна страна живеем.
Тук на помощ ни идва прочутият археолог Томас Доусън. В популярния блог Archeology Travel той публикува статия, разкриваща какви тайни крие страната ни, често несправедливо засенчвана като туристическа дестинация от други европейски държави.
„В България няма да откриете прочути забележителности като Колизеума, но това е страна с наистина очарователно минало, оформено след прекрасна смесица на влияния – гръцко, римско, славянско, османско и съветско. Не на последно място впечатлява бреговата линия на Черно море„, написа Доусън.
Археологическа находка в Белоградчик преобръща световната историяВече 17 години продължава системното проучване от българо-френски екип археолози на пещерата Козарни…Jan 16 2019vijti.com

Според него България има 7 тайни коза, с които печели посетителите си, които стават все повече. Това са ниските цени, едни от най-старите градове в Европа, изобилие от старинни златни съкровища, невероятни тракийски гробници, древни крепости и укрепления, прекрасни планини и манастири и чудесни археологически находки.
А ето и още от световното признание:
Десет от най-популярните български забележителности намериха място в класация на сайта Global Grasshopper. Подреждането е направено журналиста Елис Шуман, който е обиколил страната ни и е разказал за местата, които са впечатлили най-силно, разказват сайтовете 10te.bg и Kmeta.bg.

Вижте кои са според него най-значимите български обекти, публикувани в novini.london:
1. Българското Черноморие
България е известна с черноморската брегова линия, която има дълги участъци от пясъчни плажове, осеяни с хотели, традиционни рибарски селца и исторически обекти. Туристите предпочитат по-известните курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, но аз лично вярвам, че градските плажове във Варна и Бургас са също толкова хубави, споделя авторът на класацията.

- Advertisement -

2. Рилският манастир
Известен като българския Йерусалим, Рилският манастир определено си заслужава да бъде посетен.
Този живописен източноправославен манастир в гористите планини се намира на по-малко от два часа път на юг от София. Кръстен е на Свети Иван Рилски, отшелник от 10-и век, който живеел в пещера в близост до сегашния манастир. Самата обител е строена, изгоряла и изграждана наново през вековете, като последните строителни дейности са от 1800 г.
3. Созопол
Един от най-старите градове по бреговата линия на Черно море в България е популярното рибарско градче Созопол.

Разположен на 35 км южно от Бургас, през шести век преди Христа е познат като Аполония, а днес все още е запазен храм, посветен на Аполон. Можете да се разхождате по кейовете или из стария град.
4. Пловдив
Пловдив, вторият по големина град в България, има нещо, което на София й липсва – стар град на хълм. Градът е основан преди около 6000 години и се развива на седем хълма (тепета). Старият град се извисява над центъра на Пловдив с постройки от различни епохи, включително изключително добре запазен римски амфитеатър.

Старият град е най-известен със своя български възрожденски архитектурен стил, с цветни къщи от всеки ъгъл. Разходките по хълма са наслада, с много галерии и къщи-музеи, които си заслужава да бъдат посетени.
5. Белоградчишките скали
Белоградчишката крепост е преградена от естествени скални масиви. Гледката е толкова уникална и живописна, че сякаш е декор от приказка. Белоградчишките скали, номинирани през 2009 г. за едно от новите седем чудеса на света, са зашеметяващи образувания в различни форми.
6. Копривщица
Вървейки по тесните улички на Копривщица, се чувствате така, сякаш сте попаднали във великите времена на 1876 г., когато българите храбро се борят за своята свобода. Копривщица е пълна с паметници и къщи-музеи, в които са показвани старинни оръжия, земеделски сечива, носии, произведения на изкуството и бижута.

7. Несебър

Често наричан Перлата на Черно море, историческият град Несебър датира от древността, когато е бил основан като тракийско селище, известно като Месембрия. Гърци, римляни, византийци, българи, кръстоносци и османци – всички се населявали древния град. Днес разходка по калдъръмените улички на Несебър ще ви отведе до останките на около 40 тухлени църкви, датиращи от пети век. Градът е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

8. Велико Търново

Това е историческата столица на Втората българска държава между 12-и и 14-и век. Велико Търново се намира в централна България и е популярна туристическа дестинация. Може да усетите величието на България, преминавайки през портите на реконструираната крепост Царевец.

9. Мелник

Мелник е известен по две причини. Той е най-малкият град в България и е дом на някои от най-добрите винарски изби в страната. Ще ви отнеме минути, за да се разходите из главната улица на града, но ще седите с часове в местните механи, където ще бъдете омаяни от опияняващата магия на богатите червени вина. Ако успеете да станете от мястото си, близките Мелнишки пирамиди и Роженският манастир си заслужават да бъдат видени.

10. Седемте Рилски езера

Една от главните туристически забележителности в България е група от ледникови езера, разположени високо в Рила планина. Подходящото време за посещение на езерата е през летните месеци, като дори през юни те може да са замръзнали. Легендата разказва, че езерата са се образували от сълзите на жена гигант, която плачела за своя любим.

Задължително четиво за всеки истински българин: „Кои са македонците?“ – писмо на английски археолог до вестник „Таймс“В края на XIX Балканите са популярна дестинация за пътешественици от цяла Западна Европа. Независимо…Oct 18 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации