сряда, април 24, 2024

Проф. Николай Радулов обясни защо закоравели престъпници се разхождат на свобода

Най-четени

Уникално единство между политическите сили предизвикаха законодателните промени за съкратеното производство. Правната комисията прие единодушно обединения законопроект.
Ще се спре ли намаляването на присъдите за тежки престъпления след самопризнание и прилагането на съкратени производства – това обсъждат вече близо месец експерти юристи, анализатори и политици. Водят се дискусии дали тези промени ще спрат безкрайното разтакаване във времето на делата за тежки престъпления.
Животът какъвто е: Като сме живи на 70 години, пречим ли ви, да не сме престъпнициНа жена ми София повече й подхожда да ви пише, но като се случи нещо неприятно, тя се обижда на свет…Mar 11 2019vijti.com

Предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство дойдоха след възобновен обществен дебат за ужасяващите случаи в Негован и Сотиря.
Интервю на Албена БОРИСОВА
– Ще настъпи ли по-голяма справедливост след тези законодателни промени, проф. Радулов?
– Не. Това са илюзии. На хората ще им изглежда по-справедливо. Но процедурите няма да станат по-бързи.

– Кое ви кара да мислите така?
– Не бързата процедура е целта на занятието. Знаем как по време на делата свидетели загиват или пък се отказват от показанията… И какви ли не още други неща се случват. Познавайки българската действителност, и след промените това ще продължи.
– Винаги ще има опити да се протакват делата, ясно е. Но, нормално ли е само заради самопризнание един убиец да получи по-малка присъда? Вие сте човек, който е от другата страна – тази, която лови престъпниците?!
– Проблемът не е в тази плоскост въобще.

- Advertisement -

Като е имало самопризнание и съкрадена процедура – това се е възприемало с облекчение от магистратите при некачествено събрани и представени доказателства за извършено престъпление. Отдавна говоря и няма да престана – трябва по-добра работа на криминалистичната експертиза. Сега лабораторията е в криза. Стара римска максима е, че не е важна големината на наказанието, по-важно е престъпникът да знае, че ще бъде наказан. Виждате какви неандерталци извършват престъпления. Те си мислят, че са безнаказани. Но, разбира се, политиците са чувствителни, особено преди изборите, да угодят.

– Не са малко случаите когато адвокатите намират пробиви в събраните доказателства за извършено престъпление и това става причина за получаване на по-леки присъди, а понякога и за оневиняване на подсъдимия. Защо се получава така? Каква е причината за липсата на професионално събиране на доказателствата?
– Полицаите нямат право да грешат. Много от тях не познават НПК от една страна. От друга обаче е липсата на съвременна криминалистика. И се стига до такова положение, че очебийни престъпления много трудно се разкриват. А понякога се разкриват съвсем случайно, като случая в Негован. Трябва по-високо ниво на служителите, които работят по престъпленията, и добра криминалистика.

За това говорят всички документи. Но документите не ловят престъпници.
– Критичен сте към колегите си, а за съда какво ще кажете? Той е другата страна в определянето на престъплението и наказанието?
– Съдът няма друга възможност, освен да освободи обвиняемия, ако няма качествени доказателства. Казвам го с болка. И трябва да се разбере – съдът не помага на полицията, той е арбитър. Когато едната страна не обезпечава добри доказателства, какъв шанс оставя той на другата?!
– Какво предлагате да се направи?

– Обучение на полицаите трябва. Сериозно и много качествено. И Академията на МВР, да ме извинят колегите, е в полегато плаване на качеството на работата. Отидоха си старите специалисти. Няма нови. И да има, те пък няма от кого да се учат. Навремето експертите криминалисти се обучаваха в световни школи и бяха вишисти. Сега минават някакви курсове. Електронната система за разпознаване не е мръдала от 1997 г. Преди изборите се дават пари за какво ли не, но не и за нова криминалистична лаборатория.
– Ето сега се обединиха всички за законодателни промени…

– Държанието на политиците днес не е по-различно от държанието им при всички предишни избори. Керванът си върви, а хората си пращат децата на дискотека и им ги връщат в ковчези. Повечето от убийствата у нас са битови и те лесно се разкриват.
– Но хората искат да видят наказани престъпници?
– Наказанието няма да върне убития. Нито ще успокои роднините на жертвата. А в същото време не е нормално убийци да се разхождат на свобода. Трябва да се знае къде са бандитите, какво правят, какви са им привичките… Старите крадци се пенсионираха. Или пък имат ученици. Но не ги наблюдават. В целия свят се работи с агенти и информатори.

– Защо у нас сякаш агентурна мрежа вече няма?
– Трудно се работи с хора. А и работата на службите беше демонизирана. Иска се комуникативност, умения за общуване с хора. А на сегашните не им се ходи сред хората. Оправдяват се, че имат много работа на главата. И не им е до работа с хора. А в крайна сметка точно общуването с информатори е едно от най-важните неща.
Източник: ПИК
Ще се съгласите ли с тях: 7 причини да изпитваме носталгия по НРБЖивотът в Народна република България имаше и добри, и лоши страни, но живеехме по-добре и по-спокойн…Sep 27 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации