петък, март 29, 2024

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

Най-четени

-Проф. Христов, преди дни в Париж избухнаха бунтове заради строгите карантинни мерки. Какво ще последва във Франция? 

-В Париж не избухнаха бунтове срещу карантината – там е поредната битка срещу т. нар. деца на емигранти и полицията. Подобно на събития, които се случваха през 2008 – 2009 г. и след това. Това е характерно за Франция като цяло – тежкият емигрантски въпрос и несоциализирането на огромни емигрантски маси и техните деца, внуци и правнуци.

- Advertisement -

-В Съединените щати обаче избухнаха истински бунтове срещу ограниченията? Какъв ще е рефлексът върху Тръмп?

-Много е трудно и даже безотговорно да се правят каквито и да било прогнози в тази ситуация за хоризонт повече от един месец напред. На мен лично не ми е ясна цялата тази рамка на операцията, условно наречена „коронавирус“. И не коментирам дали той е изкуствен, естествен и т.н. Но е очевидно, че този феномен бива прихващан и използван в много жестока битка, която в момента върви между различни икономически и политически сили. Очевидно е, че кризата с коронавируса се използва от силите, стоящи в момента зад Тръмп, за засилване ескалацията и ограниченията срещу Китай – които могат могат да доведат и до прекратяване на каквито и да било икономически отношения с Китай. Което ще бъде драматично, защото ще означава тотална смяна на икономическия и политическия курс на Съединените щати спрямо Китай за последните 30 г. Това може да има гръмотевичен ефект. От друга страна върят изключително драматични процеси вътре в самия Китай.

-Последните дни между САЩ и Китай прехвърчат много сериозни искри. 

-Това не са искри – говорим за систематична война. Не е нужно да гърмят пушки. Първо, в Източнокитайско море вървят едни от най-големите военноморски маневри на китайския флот – може би един от най-големите за последните 20 години. Второ, вътре в Китай върви изключително напрегната битка между различните партийни кланове в централното и регионалните ръководства.

От сериозни източници, специалисти по Китай, изтече информация, че всъщност цялата случка около карантината на Ухан всъщност е разпоредена и реализирана от местното ръководство без санкцията на Пекин. Което е драматично. Всеки, който си спомня какво беше у нас преди 40 години, знае, че не можеше да се диша без разрешение на политбюро и ЦК.

Така че това там е форма на бунт от страна на местното ръководство. Което не би било толкова смело, ако не получаваше своята поддръжка на ниво Министерски съвет в Китай. Основната битка е между т. нар. комсомолци – цялата мощна групировка около премиера Ли Къцян от една страна и Си Дзинпин и силите зад него от друга. И те са за цялостна преориентация на Китай и въобще визията на страната в 21 век.

Зад приказките за развитие и икономически реформи на Китай за последните 30 години, свързани най-вече с името на Дън Сяопин и една мощна група, която стоеше зад него, всъщност се криеше другото име на процеса, който може да го наречем така – Китай се превърна във фабриката на САЩ.

Китайското икономическо чудо беше продукт на стратегическо американско геополитическо решение, проведено в съгласие с част от ръководството на китайската компартия. На този курс в момента му се вижда краят. Си Дзинпин повежда съвършено друга политика. Между другото, колкото и да е странно, идеите и интересите на групировката около Си Дзинпин напълно съвпада с интересите на Тръмп. Само за последните 2 години икономическият стокооборот между САЩ и Китай е спаднал с над 20% – близо 160 млрд. долара.

Всъщност става въпрос за глобални финансови и геополитически вериги, които си дават битка на цялата планетарна площадка. И цялата тази история с коронавируса е всъщност спусъкът, който беше натиснат, за да може да се задвижат процеси, които на пръв поглед нямат никаква връзка помежду си. Например – карантината в Ухан и да речем скандалът със Световната здравна организация.

-И Съединените щати, и Австралия заплашиха СЗО със съд и световно разследване. Каква е ролята на СЗО в тази пандемия?

-Три неща ще кажа като факти. СЗО е подразделение на ООН. 15-20 % от финансирането на организацията се осъществява от страните-членки на ООН и СЗО. След това най-големият спонсор са Съединените щати – сами по себе си като държава. И веднага след тях се нареждат фондацията на Бил Гейтс и Бил Гейтс като физическо лице. Свържете това с идеите на Бил Гейтс за ваксиниране и чипизация и нещата си идват на мястото. От друга страна – президентът на СЗО, който е етиопец, е китайско протеже. Така че нещата стават още по-интересни.

-Пак ще ви върна към бунтовете в САЩ заради ограниченията и последиците от тях – такива бунтове ще последват ли и в Европа, в България?

-В България никакви бунтове не е имало, няма и няма да има.

Последното нещо, което може да се каже за българите, е, че са революционери. Не е характерно за нашия народ. Не е добро или лошо – това е просто медицински факт.

В Европа е различно. Държави като Германия и Австрия за пореден път показаха огромното превъзходство на централноевропейски икономически, социален, медицински модел и какъвто и да е друг модел. Бавно, спокойно, компетентно, без шумове и крясъци, те всъщност се справиха с тази криза. Която, пак подчертавам – нейният произход и цели са дълбоко неясни. Както и реалното разпространение. Злоупотребата със статистиката е чудовищна. Ние нямаме никаква информация колко всъщност са заразените и колко са се разболели – това са различни неща. Когато се слегне пушилката от това активно мероприятие, много неща ще излязат наяве.

Но едно е ясно – драмата с коронавируса играе ролята на световна война – по-евтино е, с по-малко жертви, но със същите резултати – пренареждане на икономическите пластове и ликвидиране на досегашния глобалистки модел.

-Междувременно у нас днес се появиха слухове за удължаване на извънредното положение – едва ли не до 13 юли. Има ли такива изгледи и какви ще са последиците за страната?

-Нямам никаква представа. Ако извънредното положение бъде удължено и се запази в сегашния му ограничителен формат, това ще означава изключително тежък удар върху дребния и среден бизнес и селското стопанство. Предполагам, че ще бъде удължено, но поетапно ще бъдат сваляни част от мерките с оглед на ситуацията – което е разумното.

-А къде в Европа ще се окопитят най-бързо икономически – в Германия и Австрия ли, които споменахте?

-Разбира се, че там. Ако ние трябва да очакваме някакви огромни негативи, те са свързани с това, че българската икономика за добро или за лошо е експортна икономика.

И ако Западна Европа – Германия, Австрия, Франция – не излезе от тази криза в близките шест месеца, то ефектите от коронавируса в неговите икономически измерения ще се усетят с огромен трус в България някъде есента.

Тогава ще почнат да идват социално-икономическите резултати от взривяването на вулкан на хиляди километри от България. И тогава икономиката на България просто ще бъде руинирана. Но за мен това е вариант 50 на 50, тепърва ще се види. Всичко това ще има решително отражение върху цялостната политическа ситуация в България точно в навечерието на изборите следващата година.

Лекари от цял свят погледнаха по нов начин на коронавируса- измама от световен мащаб? Една доста интересна гледна точка предизвика хиляди коментари и размишления по темата за ковид 19.…Apr 21 2020vijti.com

Източник:лупа

 

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации