четвъртък, април 18, 2024

Продават къща на Тато на пъпа на София за 11 милиона

Най-четени

Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба емблематичната Чапрашикова къща на столичната улица „Оборище“ 19 за 11 358 820 лева, става ясно от обява, публикувана на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. В момента там е седалището на Българската голф асоциация, зад която стои бизнесменът Красимир Гергов, а по-рано там в дома е живял Тодор Живков.
Оферти от кандидат-купувачи се събират до 30 септември, а победителят, ако има такъв, ще бъде обявен на 1 октомври.
Имотът за първи път бе пуснат на търг от ЧСИ в началото на 2019 г. заради дълговете на компанията на Гергов „К консултинг“. Тогава цената бе по-ниска – 10,3 млн. лв. с ДДС. От обявата още става ясно, че върху имота има ипотека от Банка Пиреос и „Джеррард естейт холдингс“.
Внукът на Тато – Тодор Владимиров Живков е спечелил от началото на годината над 40 000 долара от покерВнукът на Тато – Тодор Владимиров Живков от Нортридж, Калифорния, е спечелил от началото на годината…Jun 27 2019vijti.com

Триетажната къща е с 439 кв.м застроена площ, а парцелът към нея е 2433 кв.м. Общата разгъната площ е около 1100 кв.м. Предлагат се и две допълващи постройки с площ от 108 кв. м. Огледи на имота могат да се правят на 20 и 27 септември.
Желаещите да участват в наддаването трябва да предоставят депозит в размер на 10% от началната цена.
Къщата, построена през 1932 г., е принадлежала на големия търговец на тютюн Крум Чапрашиков. Той е бил женен за Елисавета Тенева, наричана Милиончето, тъй като е била дъщеря на финансовия министър на България по онова време.

След идването на „народната” власт, най-хубавите сгради са национализирани. Номер 19 е взета за щаб на съветската армия в България по време на войната. Тя имала 70 стаи и три подземни гаража.
По-късно на номер 17 е построена кооперация, която е била резиденция на Тодор Живков, а съседната – на номер 19, е била предназначена от УБО (управление за безопасност и отбрана) за гости на правителството от чужбина.
Според една от версиите Тодор Живков е харесал къщата на Чапрашиков и се преместил в нея, а тя станала известна като негов дом. Така се раждат вицове, че улица „Оборище” вече трябва да се нарича „Тодорище”.

- Advertisement -

След няколко години обаче Тато се мести в резиденция „Бояна”. Градската легенда гласи, че Живков бил информиран за замърсяване от „Кремиковци”, което вятърът издухвал по посока изток-запад до Докторската градина и това повлияло на решението му да напусне къщата на Чапрашиков.
През 1978 г. имотът е обявен за паметник на културата от местно значение. След 1989 г. наследниците на Чапрашиков се опитват да си го реституират. В нея е запазено голяма част от оригиналното обзавеждане – кожени мебели от 30-те години на миналия век, паркет, картини, дори посуда.
В крайна сметка емблематичната сграда става собственост на рекламния бос Красимир Гергов, като той регистрира там седалището на Българската голф асоциация.
Източник: Лупа
Палататът на Тодор Живков-младши: Внукът на Тато с имение за 6 милиона в Америка, разполага с 5 бани и 6 спалниВнукът на Тодор Живков, който носи негово име, е мутлимилионер в Америка. Наследникът на бившия Първ…Jun 20 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации