вторник, април 16, 2024

Приказен вкус: Най-незабравимите ястия със зелен фасул

Най-четени

Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава.
Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е загубил от популярността си. Даже много хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, но той трябва да бъде реабилитиран, защото е полезен, традиционен и достъпен.
Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, въпреки че по хранителност се доближава до месото заради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови култури.
Традиционна българска кухня: Ястия на сач – опитате ли ги, няма да забравите никога вкуса имВ механи и ресторанти с традиционна българска кухня една от най-вкусните и изкусителни секции в меню…Jul 14 2019vijti.com

Кремсупа
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен фасул, 250 мл животинска сметана, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, 1 л пилешки бульон, 2 жълтъка, 3 с. л. краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият фасул се бланшира във вода за няколко минути, за да омекне. След това се шокира в леденостудена вода, за да запази цвета си. Пресният лук, чесънът и магданозът се наситняват. Маслото се загрява и в него се запържват лукът и чесънът. Налива се пилешкият бульон. Добавят се магданозът и фасулът и щом супата кипне, се пасира. Застройва се с разбитата с жълтъците сметана. Кипва се и се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.

Паниран
ПРОДУКТИ: 500 г пресен зелен фасул, 140 г брашно (+ за овалване), 2 яйца, 1 ч. л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене на маслена баня.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пресният фасул се почиства и се сварява в кипяща подсолена вода – трябва да остане леко хрупкав. Отцежда се, залива се със студена вода, след което се отцежда отново и се посолява. Брашното се смесва с бакпулвера, сол и черен пипер на вкус. Прави се кладенче и вътре се чукват яйцата. Наливат се около 150 мл студена вода и се разбърква. Трябва да се получи средно гъсто тесто за паниране. Фасулът се овалва в брашно. След това се потапя в панировката. Пържи се на маслена баня до златисто.

- Advertisement -

С кашкавал на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг зелен фасул, 150 г кашкавал, 4 средно големи моркова, 2 домата, 2 скилидки чесън, зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зеленият фасул се измива, почиства се от дръжките и се бланшира в подсолена вода за около 10 минути. След това се шокира в леденостудена вода, за да се спре процесът на варене. Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Доматите също се обелват, но се режат на кубчета. Зеленчуците се разстилат в подходяща тава, заливат се със зехтина и се овкусяват със сол и черен пипер. Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 минути. След това се поръсва с настърган кашкавал и се пече още 5-10 минути.

С наденица
ПРОДУКТИ: 4 големи пушени наденици, 1 ч. л. червен пипер, 1/4 връзка копър, 2 скилидки чесън, 200 мл кисело мляко, 2 ч. л. настърган хрян, сол на вкус, 2 с. л. зехтин, 150 г бейби морковчета, 600 г зелен фасул, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Надениците се нацепват и се запичат от всички страни в сух тиган, докато се разтворят. Фасулът и морковчетата се бланшират за 3–4 минути в гореща подсолена вода. След това се сотират в сгорещения зехтин за 3–4 минути, посоляват се и се поставят в тавичка или в друг съд за печене. Сосът се приготвя, като в купа се смесват накълцаните копър и чесън, киселото мляко и хрянът и се овкусява с червен, черен пипер и сол. В тавичката върху зеленчуците се подреждат парчетата наденица, като в цепките внимателно се сипва от соса. Наливат се около 200 мл вода и се пече в загрята до 200 градуса фурна около 10 минути.
Източник: Ретро
Вкусни ястия с пилешко и зеленчуци: Омагьосват те още с първата хапкаДнес сме ви подготвили няколко много интересни рецепти за ястия с пиле и зеленчуци. Пригответе ги и …Jun 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации