четвъртък, април 18, 2024

Пригответе си билково олио за вкусни салати, много е лесно

Най-четени

Олиото е важен продукт при готвенето. Но тук няма да говорим за олиото, от което се нуждаем при пържене или печене, а за пестеливата му употреба като добавка в салати или зеленчукови сокове. Защото използването на висококачествено билково олио за други цели би било разхищение.
Подходящи за целта са етерични масла от следните растения:
Босилек, резене (див копър), магданоз, розмарин, посевна челебитка, мащерка, лимон.
Да си приготвите едно прекрасно на вкус олио от пресни или изсушени подправки/лечебни растения също не е никак трудно. Почистете старателно пресните растения, като внимавате да не са влажни.
Тибетски лекар със странен призив: Уважаеми българи, спрете да консумирате сурови салатиПо покана на Центъра за алтернативна медицина на Ели Логинова, известен наш хомеопат и биоенерготера…Jan 22 2019vijti.com

Изсушените растения взимайте направо от пакетчето или бурканчето. Поставете няколко клонки от прясното растение или 1-2 чаени лъжици от изсушената билка в шише, залейте с олио и оставете настой ката да престои поне 3 дни.
Само след няколко дни ароматът на билките преминава в олиото. Колкото по-голямо количество билки накиснете в олиото, толкова по-интензивен ще стане вкусът.
Олио с градинска чубрица
Един от най-добрите видове билково олио за овкусяване.
Измийте растенията и ги подсушете внимателно. Смачкайте леко по-твърдите дръжки и поставете билките в шише. Залейте ги с висококачествено студено пресовано олио, като то трябва напълно да покрива билките.

Затворете шишето и го оставете 2 седмици на хладно място. След това филтрирайте олиото през марля и го използвайте веднага. Може да ползвате и изсушени билки – важното е това олио винаги да бъде прясно приготвено.
Олио с жълт кантарион
Използва се не само за ястия, но преди всичко като лечебно средство при болки в ставите, за лечение на белези, при слънчеви изгаряния и кожни рани.
При брането се постарайте да събирате повече пъпки, защото те съдържат големи количества от червения пигмент, който има лечебни свойства. Нежно намачкайте цветовете и пъпките, най-добре с точилка, но без да натискате силно. Сложете ги в стъклен съд и ги залейте със зехтин.

- Advertisement -

Покрийте съда с кърпа, не го затваряйте с винтова капачка. Оставете го да стои на слънце, докато олиото се оцвети в червено. Бурканът трябва да бъде изложен на директното действие на слънчевите лъчи, т.е. поставен на открито. Вечер го прибирайте вкъщи заради нощната влага.
След 2-3 седмици прецедете олиото през филтър и го съхранявайте на тъмно и хладно място.
Истинско олио от магданоз
Две капки дневно помагат при болезнено уриниране и възпаление на простатата.

Поставете в една тенджера с вода корени, дръжки, листа, цветове и/или семена от магданоз и ги варете в продължение на десетина минути. После филтрирайте през кърпа и оставете течността да престои 2 часа, докато на повърхността й се отдели истинското магданозено олио, което тогава може да изгребете внимателно с лъжица.
Олио с естрагон
Всяко едно билково олио винаги представлява вкусно допълнение към салатеното меню, но също така може да бъде и оригинален подарък.
Може да ползвате различни билкови смеси според личните ви предпочитания. Основните продукти винаги са следните: 2 чаши и половина студено пресовано слънчогледово олио, половин чаша ситно нарязан пресен магданоз, половин чаша други билки по ваш избор – в случая естрагон.
Сипете олиото в стерилен съд с широко гърло, добавете и разбъркайте нарязаните на ситно подправки, затворете съда и го оставете да престои 1 седмица па хладно място. Разбърквайте често.

След това прелейте олиото в чисто шише, като може да добавите един пресен стрък от естрагон за красота. Изхвърлете използваните растения. Затворете шишето добре и го съхранявайте на хладно място. Изразходвайте билковото олио в рамките на срока на годност на използваш ни при приготвянето му слънчогледово масло.
Източник: народна медицина
С тази салата спечелих свекървата още на първото ни гостуване, оттогава сме най-добри приятелкиТази салата е истинска вкусотия! Научете тайната за приготвянето й! Всички обичат салата с рулца от …Jul 24 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации