четвъртък, март 28, 2024

Преизчисляване на пенсиите при работещите, ето как става

Най-четени

Хората, които продължават да работят, могат да преизчислят пенсиите си. Това става с подаването на заявление по реда на чл. 102 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).
От 1 януари 2019 г. за пенсионерите беше създадена нова възможност с подаването на едно заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), което изплаща пенсията им за трудова дейност, да поискат това преизчисляване да се извършва ежегодно по служебен път, пише Монитор. Така след 1 февруари 2020 г., в зависимост от месеца на подаване на заявлението, НОИ ще извършва служебното им преизчисляване от първо число на съответния месец, следващ месеца на подаване на всяко заявление.

Депутатите в Швеция нямат нито секретарки, нито коли, нито дори пенсии-Ето как живеят бедните слуги на народаОт около 30 години страните от бившия социалистически лагер се опитват по някакъв начин да установят…Feb 6 2020vijti.comЗаявленията за преизчисляване на пенсиите за трудова дейност са два вида:
– Заявление образец УП-26 за преизчисляване на пенсия за трудова дейност по чл. 102, ал. 1 от КСО – то има еднократно действие за съответната календарна година, независимо дали пенсионерът продължава и след това да работи и да се осигурява.

В тези случаи за следващата календарна година, ако лицето желае пенсията му отново да бъде преизчислена с допълнително положения осигурителен стаж, съответно – с осигурителен стаж и доход, то следва да подаде ново заявление.;

- Advertisement -

– Заявление образец УП-26.1. за служебно ежегодно преизчисляване на пенсия за трудова дейност по чл. 102, ал. 3 от КСО – то има многократно действие за времето, през което пенсионерът продължава да работи и да се осигурява.

Служителите на НОИ обработват и заявления, подадени в свободен текст, стига съответното лице изрично да е изразило волята си за служебно ежегодно преизчисляване на пенсията му.

Лице, което през 2019 г. е поискало служебно ежегодно преизчисляване на пенсията му, ще получи увеличения размер на пенсията си през 2020 г., считано от първо число на същия месец, през който тя е била преизчислена през 2019 г. – това е първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението за преизчисляване.

Например, ако заявлението е било подадено през месец януари 2019 г., пенсията е била преизчислена от 1 февруари 2019 г. и предстои служебното ѝ преизчисляване, считано от 1 февруари 2020 и всяка следваща година, ако лицето продължава да работи и да се осигурява.

Осигурените лица, подали заявления обр. УП-26.1., не се налага да подават такова и през следващите календарни години, тъй като всички процедури по зачитането на допълнително положения от тях осигурителен стаж се извършват служебно от териториалните поделения на НОИ.

За извършване на преизчисляването се използват само данните, които осигурителите подават в Националната агенция за приходите (НАП), и които са налични в информационната система и регистрите на НОИ до датата на преизчисляването.

Трябва да се има предвид, че за преизчисляването на пенсиите е необходимо в НОИ да постъпят необходимите данни за осигурителния стаж и осигурителния доход на пенсионерите.

Това налага обмен на данни между институциите и технологична обработка, която отнема известно време, поради което преизчисленият размер не може да бъде изплатен веднага – още в месеца, считано от който се определя актуализираният размер на пенсията, обясняват от института.

Ако проверка установи, че в информационната система и регистрите на НОИ липсват данни за придобит осигурителен стаж и доход от лицето за времето след последното преизчисляване на пенсията му, се постановява разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията. Разпореждането се съобщава на лицето.

Източник: glas

Пенсиониран фотограф остана без дом, след като къщата му изгоряДа се събудиш сред пламъци. Напълно реалният кошмар се случва на пенсионирания фотограф Радослав Кир…Jan 27 2020vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации