сряда, април 24, 2024

Предадоха ни я прабългарите: Тази билка лекува редица болежки: от сърце до затлъстяване и дава могъща сила (ВИДЕО)

Най-четени

България е едно от местата, които спокойно могат да се нарекат рай на билките. Това е съвсем логично, с оглед на уникалната природа, с която сме дарени и която съчетава планини, реки, поля, минерални извори, гори и море. Има една билка, която ни е завещана още от времето на прабългарите. Известна е най-вече като златовръх, но се среща и под имената розова родиола, златен корен и розов корен. В последно време тя придоби и световна популярност, а според публикации в руската преса намира приложение дори в техните тайни служби и космическия център Байконур. Най-голям принос за популяризирането на лечебните свойства на златовръха има народният лечител и известен билкар Никола Мангалджиев.Винаги съм се чудел защо наричаме вкусната филийка с кайма „принцеса“. Ето всъщност откъде идва това наименованиеЗащо филията с кайма е „принцеса“? Днес ще вдигнем най-после булото над принцесата. Защо е кръстена …Nov 5 2018vijti.com

Освен на прабългарите, златовръхът е бил познат на викингите, които го използвали като практически неизчерпаем източник на сила и енергия. Редица китайски императори пък редовно пращали експедиции от лекари в Далечния изток, за да набавят билката, която по-късно превръщали в лекарства. В цяла Централна Азия в продължение на векове чай от златен корен е бил изписван на всички, измъчвани от простуда и грип.

В Монголия още са убедени, че чудната билка е най-сериозният враг на туберкулозата. Златният корен е любим и на всички, които се стремят към стройна фигура. Това е така заради съдържащото се в него активно вещество росавин, което е много ефикасно за стопяването на натрупани коремни мазнини.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната медицина, се консултирайте със своя лекар!

- Advertisement -

Други имена: родиола, златен корен
Описание:
Златовръх е многогодишно тревисто растение с дебело, месесто коренище с аромат на роза, покрито с триъгълни ципести люспи и преминаващо в дебел прав корен. Цветоносните стъбла високи 10-35 см, голи, неразклонени.
Листата са последователни, плоски, месести, приседнали, от елиптични до ланцетни, заострени, дълги 0,7-3,5 см, широки 0,5-1,5 см, към горния си край ясно назъбени.
Съцветието е гъсто, щитовидно, многоцветно, широко 3-9 см, с тънки разклонени клонки. Цветовете двудомни, 4-, рядко 3- или 5-делни.
Плодовете представляват мехунки, дълги 6-12 мм, с много семена.
Изсушените корени и коренище (Radix et Rhizoma Rhodiolae) се вадят късно през есента и се сушат на сянка. Имат горчив вкус и миризма на роза.

Приложение:
Родиолата
• стимулира централната нервна система,
• прилага се при възстановяване след тежко физическо обременяване,
• подобрява апетита, съня, сърдечната дейност и възприятията,
• усилва паметта и изостря вниманието,
• подобрява съпротивляемостта на организма спрямо различни неблагоприятни влияния и стресови фактори – билката е силен имуностимулатор.
• Може да се използва и при: хиперацидитет, язва, атеросклероза, малария, хемороиди, хипертония.

Начин на употреба:
• Около 10 г ситно нарязани корени се заливат със 100 мл спирт и престояват 20 дни. Спиртният извлек се прецежда и се пие по 10-20 капки във вода преди ядене 3 пъти на ден.
• 2 супени лъжици от билката киснат 1 час в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 мл преди ядене.
26-годишен пловдивчанин подпали мрежата: българките стават само да перат мръсните чорапи и да правят салатаБългарските жени стават само да перат мръсни чорапи и да правят салата – крайно и грубичко твърдение…Nov 5 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации