сряда, май 1, 2024

Перем ли правилно: Най-честите грешки и вредни навици, които водят до лошо изпрани дрехи

Най-четени

Едно от най-неприятните домакински задължения, които наистина нямат край, е прането. Когато имаш съпруг и деца, пускането на пералнята в никакъв случай не се изчерпва с неделния ден. Дали обаче знаем как точно се пере? Да купиш подходящ прах и да пуснеш пералнята, изобщо не са единствените условия, за да се сдобиеш с чисти и добре изглеждащи дрехи. Затова, вижте кои всъщност са останалите правила.
Да започнем от онова, за което малцина от нас се сещат – не почиствате пералнята. Като уред, който постоянно е изложен на влага, пералнята трябва поне веднъж на две-три пускания да се забърсва. Гумените филтри около вратичката и са скривалище за достатъчно мръсотия и микроби. Пералнята лесно хваща мухъл и неприятната миризма, която се създава, може да се предаде и на прането.
С този лесен трик премахвате всички мъхчета и власинки при прането: Дрехите ви ще изглеждат като току-що купени от магазинаДнес ще ви разкрием една малка тайна, която значително ще облекчи живота ви. Случвало ли ви се е кат…Aug 3 2019vijti.com

И още малко дрехи, и тази, и онази блуза и …не забравяйте, че и пералнята си има капацитет. Ако сте свикнали да не го спазвате и да я натъпквате така, че едвам затваряте вратичката и, ще си „докарате” не добре изпрани дрехи и дори разместена пералня, която след това трябва отново да нивелирате. Изобщо – запознайте се много добре с програмите и циклите на пералнята.
Прекалявате с праха за пране, в резултат на което се сдобивате с не добре изплакнати дрехи, които на места могат дори да имат „заседнал” прах (ако ползвате такъв на гранули). Друг проблем, с който може да се сблъскате, е образуването на много пяна и преливането на пералнята. Цикълът изплакване пък няма да може да си свърши работата и дрехите ще замиришат.

Оставяте прането в пералнята – да, не винаги можем да „хукнем” да простираме, още щом пералнята приключи с работата си, но поне винаги можем да се сещаме, че вратичката и трябва да стои отворена, в случай, че изпраните дрехи са вътре. Забравите ли да „отворите” на прането да диша, бъдете сигурни, че ще перете отново, тъй като при престой над дванадесет часа, дрехите придобиват неприятен аромат, а материите се разтягат и увреждат.
Една от най-често срещаните грешки е тази да забравяте да тествате цвета на нова дреха. В случай, че дрехата изпуска цвят и я „метнете” в пералнята, ще си създадете големи главоболия. Затова първо потапяйте във вода новото облекло и тогава пристъпвайте към общо или самостоятелно пране. Ако се съмнявате все още, пуснете някоя цветоулавяща кърпичка в прането. Тя ще попие цветната вода, която може да оцвети другите дрехи.

- Advertisement -

Преди пране е препоръчително внимателно да оглеждате дрехите. Не очаквайте големите петна да се махнат като с магическа пръчка след изпирането в пералнята. Ако дрехите имат лекета, най-добре предварително да ги изчистите и чак след това да се доверите на уреда за пране. И още нещо- разпрани шевове и скъсани места, трябва да бъдат закърпени предварително, за да не се разширят дупките още повече.
Подобна грешка е и не поглеждането на етикетите. За какво мислите, че се слагат върху дрехите? Ако не се грижите правилно за материите, според указанията, не се чудете защо новата ви пола не става за нищо след второто изпиране. Памукът винаги се свива при пране, а от прекалено високите температури цветните дрехи избледняват. Твърде високите градуси или пускането на дреха в пералнята, въпреки указанията за ръчно пране, са действия, които може да предотвратите само с един поглед върху етикета.

Вълната пък си има своите правила- тя не се цапа лесно и затова няма нужда да перете пуловерите си след всяко обличане. Палтата се дават на химическо чистене, по-добре не пробвайте да ги слагате в пералнята. Вълната също така не се суши в сушилня.
И последно – не забравяйте никога да прегледате джобовете, особено на детските дрехи – листчета, играчки, салфетки, какво ли не има сред тях. Но и джобовете на вашите. Не е приятно да си изпереш парите, някоя важна фактура или визитка.
Освен, че винаги трябва да проверявате джобовете, трябва да помните и да закопчавате циповете и копчетата, преди да поставите дрехата в пералнята. Когато не го правите, рискувате по-масивен цип да пукне стъклото на пералнята при по-силна центрофуга или просто да се закачи за друга дреха и да раздърпа и увреди материята.
Източник: хера
Няма по-лесен начин за почистване на матрака от този: Получавате чисто нов матрак само с 3 лесни стъпкиНадали ще откриете по-лесен начин за почистване на матрака от този невероятен метод! В дом, в който …Jul 1 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации