събота, април 20, 2024

Отпадналост още със събуждането и безсъние през нощта: Ако това ви е познато, научете как да се справите

Най-четени

Симптомите на хроничната умора са ясни – отпадналост още със събуждането и безсъние през нощта. Причините за тези състояния може да са много и различни, но в комбинация те се проявяват именно когато е налице хронична умора. А тя може да се дължи на недостатъчен или неспокоен сън, натрупан стрес, преумора, недостиг на витамини, някои лекарствени препарати (например противоалергичните) и практически всички заболявания, протичащи както остро, така и в скрита форма.
Липсата на енергия и тонус може да се дължат и на сериозни здравословни проблеми като ендокринни заболявания, инфекциозни и сърдечни болести, проблеми с нервната система и различни функционални разстройства, както и затлъстяване.
Златните правила за здраве на лекаря дълголетник Фьодор УгловИмето на големия съветски хирург е известно и в чужбина. Той не само виртуозно владеел лечебното изк…Aug 10 2019vijti.com

Ако някои от тези признаци вече са налице, но все още състоянието ви не се е задълбочило (т.е. не се нуждаете от медикаментозно или апаратно лечение) или все отлагате посещението си при специалист, опитайте се сами да промените нещо.
Дневен режим
Колкото и да е напрегнат денят ви, определете си време за почивка и хранене. Дори да имате малко време за сън стабилният дневен режим ще ви позволи да се адаптирате по-леко към голямото натоварване и Прохладен душ
Това е най-доброто, което можете да подарите на тялото си преди закуска. Водните процедури нормализират работата на сърдечно-съдовата система и ускоряват обмяната на веществата.

Ако работите у дома, можете да се ободрявате с душ и през деня. Същото се отнася и за вечерната баня.
Повече движение
Всекидневните 10-15 минутни упражнения сутрин ще ви заредят със сили и енергия. Те ще подобрят кръвообращението и тонуса на съдовете, ще ви помогнат да се събудите окончателно и ще си създадете положителна нагласа за предстоящия ден.
Особено внимание отделяйте на шийния отдел на гръбначния стълб – шийната остеохондроза води до постоянен натиск върху основните кръвоносни съдове, които подхранват главния мозък.

- Advertisement -

За нейната профилактика правете упражнения с главата си: въртете я наляво и надясно, с всичка сила я повдигайте нагоре, а след това надолу, допирайки с брадичката гърдите си, пише лупа.
Вредните навици
Пушенето и алкохолът предизвикват спазми на съдовете, в това число и на тези в главния мозък, като подпомагат развитието на атеросклерозата.
Оптимизирайте храненето си
Опитайте се да не преяждате – винаги трябва да ставате от масата малко гладни. Ако не приемате достатъчно плодове и зеленчуци, поне взимайте витамини и минерални добавки.

Препаратите, съдържащи цинк, селен, желязо, магнезий, витамините от грипа В, аскорбиновата киселина (витамин С) и витамините А и Е ще ви помогнат в борбата с умората.
Понякога хроничната умора е единствената проява на анемията. За профилактика на малокръвието включете в менюто си гъби, черен дроб, бъбреци, яйца, картофи, праскови и кайсии, ръжен хляб.
Киселомлечните продукти пък са източник на много минерални вещества. За жените е важно да не злоупотребяват с диетите, особено по време и след заболяване или през месечния си цикъл. През тези периоди организмът се нуждае от повече хранителни вещества, витамини и микроелементи.

Наблюдавайте теглото си
Затлъстяването влияе и на развитието на синдрома на хроничната умора. Хората с наднормено тегло по-често страдат от ендокринни и сърдечно-съдови заболявания. В резултат на това те са по-малко устойчиви към натоварванията и бързо се уморяват.
Наднорменото тегло води и до нощното хъркане и затрудненото дишане по време на сън. При тези състояния дишането понякога спира, а главният мозък започва да страда от хипоксия (недостиг на кислород).

Фитотерапия
Със сила и бодрост могат да ви заредят различните отвари и сиропи от някои растения: жълт кантарион, глог, хилядолистник, женшен, ехинацея, алое и др.
Те стимулират имунитета и повишават устойчивостта срещу стреса и болестите. Освен това обаче активизират нервната система – затова трябва да се приемат през първата половина от деня.
Преди сън е полезно да изпиете чай от мента, дяволска уста, риган, който ще нормализира съня ви и ще ви избави от безпокойството.
Източник: Брадва
Проф. д-р Тодор Кантарджиев сигнализира за голяма опасност за здравето ни, свързана със старите водопроводиСтарите водопроводи са развъдник на опасната бактерия легионела (Legionella pneumophila). Тя води до…Aug 22 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации