петък, април 26, 2024

Отеклите крака превърнаха живота ми в същински ад, но с този бабин лек подуването изчезва само за три дни

Най-четени

Оток се нарича увеличението обема на течността в междуклетъчното пространство. Подуването на краката може да се случи по различни причини: топлина, проблеми с кръвоносните съдове, заболявания на бъбреците , бременност , сърдечна недостатъчност , хормонални смущения …
Този проблем не трябва да се приема с лека ръка, а по-добре е да се консултирате с лекар, за да се определи какво е довело до подуване на долните крайници.
Традиционната медицина има широк арсенал от различни средства против отоци , но може би най-ефективното от тях е инфузията от магданоз , която безпроблемно, но лесно ви избавя от излишните течности в тялото.
Домашните рецепти на баба Рада ще ви държат здрави и във форма всеки денСрещу възпаление Извлек от тиквени семки – 20 г счукани семки се попарват с чаша вряща вода, киснат …Aug 28 2019vijti.com

Средство при отекли крака
За да се приготви инфузията от магданоз за облекчаване на подуването , ще ви трябват и листата, и корените на магданоза – т.е, цялото растение. Старателно го измийте и смелете. Сложете сместа в термос и залейте с вряща вода до 500 мл. Нека се запари цялата нощ, а на сутринта отцедете и изстискайте добре. Това количество течност е предвидено за 1 ден, напитки трябва да бъде разделена на 3 дози.
Приемайте инфузията 2 последователни дни, а след това починете в продължение на 3 дни, след което отново пийте от средството в продължение на още 2 дни. Буквално на следващия ден ще забележите намаляване на отоците по краката и ще може лесно да обуете любимите си обувки !
Помогнете и на приятелите си, като споделите с тях това невероятно средство!

Кои обаче са онези случаи на подуване на краката, които налагат да се обърне по-сериозно внимание на здравословното състояние? Отговорът дава Puls.bg:
1. Заради прием на медикаменти
Краката могат да се подуват заради страничен ефект от прием на медикаменти. В тази група се включват:
Хормонозаместителни терапии – прием на полови хормони, например естроген при жените, включително контрацептивни таблетки; тестостерон;
Медикаменти за регулиране на кръвното налягане, т. нар. блокери на калциевите канали.

- Advertisement -

Тук се включват лекарствените вещества нифедипин, амлодихин, литиазем, фелодипин и верапамил, независимо от търговските наименования на медикаментите;
Стероиди, включително и кортикостероиди като преднизон;
Антидепресанти;
Нестероидни противовъзпалителни лекарства;
Медикаменти при диабет.

2. Травма на глезена или крака
Отичане на крака се получава при навяхване и изкълчване на глезена, което е възможно дори то да не е причинило осезаем дискомфорт. При травма или стъпване накриво може да се получи разтягане на връзките, което да измести цялото стъпало и от това се получи отичане на тъканите.
За да се намали оплакването, се налага стягане на глезена. Препоръчително е и да се избягва натоварването на крака, като се намали временно движението. Помага прилагането на студени компреси и повдигането му нависоко.
В случай, че тези мерки не облекчат състоянието, се налага консултация с лекар.

3. При бременност, но…
Отичането на краката е почти нормално явление през бременността, особено за късните й месеци. Обаче рязкото и прекомерното отичане на крайниците, което не отминава след почивка, е признак за усложнение на бременността. То обикновено се наблюдава с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината след 20-гестационна седмица. Ако бременната страда от болка в корема, главоболие, гадене и повръщане в този нетипичен за симптома срок, зрителни проблеми и рядко уриниране, следва да се направи връзка със следящия бременността лекар, тъй като е много вероятна прееклампсия.

4. Венозна недостатъчност
Подуването на глезените и коленете показва вероятност за венозна недостатъчност, която се дължи на проблем на циркулацията в организма и задържането на кръвта в краката. Клапите на вените помагат за придвижването на кръвта в посока обратна на земното притегляне, но с възрастта или други състояния е възможно те да не могат да функционират пълноценно и да се получава връщане на кръв назад. Хроничната венозна недостатъчност е причина за промени по кожата, язви по краката и инфекции.

5. Заради тромб…
Възможно е да се е образувал тромб, който да възпрепятства нормалното кръвообращение от крака нагоре по кръга към сърцето. Кръвният съсирек може да бъде повърхностен или дълбок. При второто се говори за дълбока венозна тромбоза. Тромбът тогава може да е на място, което запушва една или повече вени.
Ясно е, че образуването на тромби крие висок риск за живота, ако засегнат сърцето или белите дробове. При подут крак, по чието продължение се изпитва болка, налично леко повишаване на температурата и промяна на цвета, трябва да се извърши консултация с лекар незабавно. В този случай се налага и непременно провеждане на терапия.

6. Инфекция
Знаете ли, че подуването на краката може да се дължи и на инфекция? Среща се при хората с диабет, при диабетна невропатия или други заболявания на нервната система, които засягат долните крайници.
В случай, че страдате от диабет е препоръчително да следите състоянието на краката си ежедневно за появата на склонни към загнояване рани, което е показател за влошаване на състоянието.

7. Лимфедем
Натрупването на лимфна течност в тъканите също е болестно състояние, което може да доведе до подуване на краката. Това е лимфедем. Затрудненото циркулиране на течности в тялото се получава не само заради проблеми от кръвоносните съдове, но и при натоварване на лимфните възли. То от своя страна може да причини прогрес на инфекциозния процес или увреда. Заболяването е сериозно и налага сериозно лечение.

8. 9. и 10. Заради сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване
Всяко едно сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване може да е причина за отичане на краката.
Ако подуването е налично вечер, това е признак за задържане на течности и сол заради недостатъчност на дясната половина на сърцето.
Когато бъбреците не функционират нормално, се получава задържане на течности в целия организъм.
При чернодробно заболяване се отделя албумин, което води до отичане на кръв от кръвоносните съдове в околните тъкани. Заради гравитацията се получава натрупване на телесна течност предимно в краката и коленете, но такава се открива и в коремната кухина и гръдния кош. Придружаващи симптоми са хронична умора, загуба на апетит, отслабване.
Източник: zajenata.bg
Една баба от село ми даде тази рецепта за спукани капиляри, разширени вени и стрии: Не съм вярвала, но краката ми станаха като на 20-годишнаПаякообразните вени представляват разширени капиляри и повърхностни кръвоносни съдове, които прозира…Sep 14 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации