вторник, март 19, 2024

Обявиха завещанието на Ламбо: Забранил е продажба на апартамента в „Лозенец“

Най-четени

Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал „Лозенец“ пустее вече повече от година след смъртта на именития актьор. Жилището е под ключ и е оставено във вида, в който Ламбо го напусна през 2019 г., преди да постъпи в болница и да почине.

Всъщност правата върху култовия имот не са на биологичния син на актьора от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир, който всъщност е пряк негов наследник. Приживе, преди да се разболее сериозно, Ламбо приписал апартамента от 145 квадрата на своя доведен наследник Росен Цанков, син на неговата съпруга Мери, съобщава retro.bg. Все пак големият артист не му го дал безвъзмездно, а чрез договор за покупко-продажба.

Така Росен му наплатил половината от цената на жилището, която била изчислена на 97 хиляди лева. Тези пари пък Майор Деянов прибавил към спестяванията си в банка, които отишли при Влади.
Любопитна подробност е, че при сключването на сделката Данаилов настоявал в договора да има специална клауза, според която Росен нямал право да продава митичния апартамент, докато е жив.

- Advertisement -

Макар брокерите да надушили, че имотът стои празен и да проявявали непрекъснато интерес към него, увещавайки Цанков, че може да изкара над половин милион от продажбата му, той бил непоклатим. Отклонявал всички оферти и бил уверен, че ще изпълни волята на своя втори баща да не харизва дома на любовта им с Мери на случайни хора.

Около въпросното жилище витаят митове и легенди за бохемските сбирки и забави, които актьорът някога организирал там. Апартаментът в квартал „Лозенец“ е на нисък етаж в един от малкото много високи блокове в тази част на София. Общата му площ е 145 кв., а 10 кв. е само кабинетът на звездата на Народния театър, който е пълен догоре с книги, ръкописи на пиеси и сценарии на филми. Спалнята е от 15 кв., а холът е двойно по-голям и по-светъл.

В този дом до последно Данаилов събираше учениците си от НАТФИЗ и колегите си от Народния, с които репетираха постановката „Актрисата“, в която той направи последната си роля. Сред мебелите също има ценни експонати, като старинно писалище с дърворезба, кръст, осветен на Божи гроб, газена лампа антика, скулптури, картини и подаръци от приятели.

В „Лозенец“ Стефан и съпругата му Мери заживяват през 1972 г. Преди това се бутали в скромна гарсониера от 40 кв. в квартал „Изток“. По онова време мечтаели да имат голям апартамент и със спестените пари обичали да си купуват разни мебели. Държали ги по приятели, докато не дошъл моментът, в който се нанесли в дома мечта. Докато бе жив, Ламбо не спря да посреща гости там, без излишно да се суети и звездее.

Шегуваше се, че след 4 наводнения нищо не било същото, каквото Мери го оставила, но до последните си дни той живя в техния апартамент, обграден от нейните снимки. Синът им Росен не е преместил нито една от мястото й, единствено планирал да дари част от книгите на Ламбо на Народната библиотека.

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации