четвъртък, март 28, 2024

Общото и различното между Ковид-19 и Ухан-95

Най-четени

„Нагази ни грипен вирус от Ухан“– това заглавие, колкото и актуално да звучи, не е от днес, а от преди 24 години.
Да, точно така! Още през далечната 1996 г. китайският град е дал името на нов вирус, който поразява организма и причинява сериозни дихателни проблеми.

Доц. Мангъров: Много боли истината, но в България нямаше кой да измира от коронавирус, защото ние умираме по-младиВъв всички страни от бившият комунистически блок смъртността от Коронавирус е по-малка, защото продъ…Jun 5 2020vijti.com

Снимка на статията от брой на в-к „Труд“ от 1996 г. циркулира в социалните мрежи от няколко дни и предизвиква широк спектър от реакции сред читателите в интернет. Затова решихме да потърсим кое е общото и кое – различното тогава и сега, пише Василена Йорданова в Топновини.

- Advertisement -

От материала в „Труд“ разбираме, че през октомври 1996 г. вирусът „Ухан’95“ върлува основно в Китай, Сингапур, Хонконг и САЩ, но по това време у нас вече са потвърдени първите положителни проби на новия грип.

Вирусът се предава по въздушно-капков път, а симптомите му са висока температура, кашлица, хрема и мускулни болки. Тогава специалистите съветват хората с подобни оплаквания веднага да се консултират с лекар, тъй като ако лечението не започне навреме, е възможнозаболяването да прерасне в бронхопневмония.

Грипът „Ухан’95“ предизвиква сериозни усложнения при възрастните хора и често води до смърт. Звучи ли ви познато?

Дотук всичко поразително прилича на ситуацията, в която се намираме днес, но да погледнем и разликите.

Макар и опасен, вирусът от преди 24 години все пак е грип и в борбата срещу него се използват не една, а цели две ваксини, които се прилагат у нас и до днес – „Ваксигрип“ и „Инфлувак“. Докато днес се борим с вирус, за който все още няма ваксина.

Само няколко месеца преди излизането на самата статия страната ни е поразена от „редовната“ грипна епидемия, когато на ден у нас се разболяват по 10 000 душидокато днес с Covid-19 у нас се заразяват по стотина души дневно, което е 1% в сравнение със заболелите през 1996 г.

Съществена разлика между ситуацията тогава сега има и в реакциите спрямо новата болест. Истерията, масовата психоза и затварянето на цялата държава, на които сме свидетели днес, не са налице преди 24 години. Вероятно причина затова е и липсата на социални мрежи, които да подклаждат панически настроения и дезинформация, под чийто натиск институциите трябва да действат.

Ненаучените уроци

24 години по-късно историята от Ухан се повтаря. Защо китайският град е център на поява на нови болести? Отговорът нa този въпрос и до днес вълнува учените по света. Някои смятат, че там условията за поява на нови зарази са идеални – многоброен и гъсто населен град, висока температура и влажност, екзотични животни, които не само обитават района, но са и част от менюто, занижена хигиена… С перфектния микс под ръка остава само заразата да тръгне от човек на човек необезпокоявано, а по всички личи, че китайските власти не за първи път не успяват да овладеят ситуацията. Нещо повече, твърди се, че Китай се е опитал да потули появата на новия вирус и така не само не е успял да се справи с него, но и на практика е отворил вратата за него към останалата част от света.

Шест месеца след първия случай заразените с новия коронавирус са милиони, а починалите са близо половин милион. Икономическите последствия от болестта ще се окажат дост по-сериозни – фалити и безработица са факт в различни части на света.

Уроците, които не са научени, се повтарят…ако и този път не си вземем поука нищо чудно след 30 години да си говорим за вирус „Ухан ’50“.

Проф.Деспотова сензационно: Антибиотик на 50 г. блокира най-лошите последици на коронавируса: Едно от нещата, които знаем за новия коронавирус , е, че причинява в организма т.нар. “ цитокинова…Jun 2 2020vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации