четвъртък, март 28, 2024

Няколко основни грешки при лечението на грипа, които често правим

Най-четени

Ако има нещо, което отговаря на описанието „като смачкан от валяк”, това несъмнено е грипът.
Силно главоболие, мускулни болки, хрема, кашлица, гърлобол… Нетърпими симптоми, бързаме да се нагълтаме с лекарства, за да ни просветне.
И правим грешки, с които не само не се лекуваме, но още повече задълбочаваме болестта.
Първата грешка е, че искаме да смъкнем температурата веднага. Особено, ако детето е малко. Всъщност, малките деца понасят много по-добре температурата, отколкото ние възрастните.Тя не можеше да стане от леглото поради силна болка в ставите, но тази рецепта я спасиАртритът е болест на ставите. Може да е обикновен артрит или ревматоиден артрит, който е автоимунно …Jan 7 2019vijti.com

Нали ги виждате как тичат въпреки високата температура? Вирусите са термонестабилни и природата е измислила начин да ги унищожава – с висока температура. Така се стимулира и имунната система.
Лекарства против температура се дават само при високи стойност, над 38. Много често тя си спада от само себе си, стига да се пият повече течности. Разбира се, при високи температури се дават медикаменти, както и при по-ниски, при които детето изпитва дискомфорт и не може да спи.

Най-масовата заблуда е, че грипът се лекува с антибиотик. Първите дни, при чиста вирусна инфекция, антибиотикът не само не действа, но и влошава положението. Не стига, че детето е смачкано от болестта, но получава и бонус малко химия. Защото майката (или бащата) се страхували.
Ами, като ви е страх, пийнете едно питие за отпускане, не тровете ненужно детето! В някои случаи наистина се налага антибиотик, това се случва ако се прибави бактериална инфекция , обикновено след 4-ия ден.

- Advertisement -

Другата грешка, която може да е фатална е предозирането с лекарства. В аптечната врежа има богат арсенал от лекарства за облекчаване на страданията при грип с различни търговски имена, но с еднакъв състав. Например, традиционният парацетамол се съдържа в почти всички комбинирани таблетки и прахчета (фервекс, тайлол хот, грипекс, колдрекс и т.н), и ако искаме да „подсигурим” детето допълнително с чист парацетамол, ще предозираме лекарството.

Самият парацетамол има различни имена – панадол, калпол, ефералган, тайлол и комбинацията между тях е недопустима, даваме едно и също, но във висока доза! Добрият стар аспирин става, но само за възрастни. На деца до 14 годишна възраст не се дава, може да предизвика синдрома на Рей с тежки мозъчни и чернодробни увреждания.

Не се препоръчва и популярното намазване на кожата с мас и счукан аспирин при малки деца, аспиринът се резорбира през кожата и влиза в организма.

Прекаляването със сиропи против кашлица също е опасно при малките деца. Според Европейската здравна комисия на деца до 2г. възраст не се дават сиропи против кашлица тъй като вредата е по-голяма от ползата. Поносимата кашлица не трябва да се потиска, с нея се изчиства организмът от ненужните секрети и съдържащите се в тях микроби. Кашлицата изчезва, когато се премахне причината за нея.

Голяма грешка е да се насилва болният човек да яде. При висока температура храносмилането е затруднено, намаляват стомашните сокове. Затова децата интуитивно спират да се хранят, а родителите хукват след тях с лъжица в ръка.

След серия маймунджълъци успяват да набутат някоя лъжичка в устата на болното и резултатът е повръщане.

Не се притеснявайте от безапетитието, то е временно, след това детето ще си навакса.Разделете се с гастрита и киселините в стомаха завинаги: С този метод забравяте от раз за острата болкаКиселините в стомаха и гастритът са две от най-разпространените заболявания в последните години. Оби…Jan 2 2019vijti.com

Източник: Една

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации