петък, април 26, 2024

Нови лабораторни изследвани: Суперхраната хинап убива раковите клетки

Най-четени

Плодовете на растението хинап, идващи от Азия, убиват раковите клетки. Това установиха нови лабораторни изследвания, резултатите от които наскоро бяха публикувани в списание Food&Function.
Хинапът е известен в България и като жожоба, финап, барбарошка или китайска фурма и се категоризира като една от най-модерните суперхрани, заради множеството полезни вещества, които съдържа.
Плодовете на хинапа са с високо съдържание на витамин С – около 15-18 пъти повече, отколкото в цитрусите и над 200 пъти повече от ябълките.
У нас това растение е известно повече като плевел, но истината е, че е най-евтината суперхранаТученицата е известна у нас повече като плевел, отколкото като суперхрана. Тя съдържа 7 пъти повече …Sep 12 2019vijti.com

Богати са също на витамините А, B2 и P, протеини, флавоноиди, сапонини, танини и киселини. От минералите съдържат най-много калций, желязо и фосфор.
Листата на това храстовидно растение също са отличен източник на полезни хранителни вещества – витамин B1, катехини, дъбилни вещества и уронови киселини.
Плодовете на хинапа имат свойството да убиват раковите клетки на белия дроб, гърдата и простатата, сочат данни от проучване.
Те причиняват „вътрешен стрес“ на туморите, според изследователи от Кралското общество по химия. Резултатите са публикувани след множество експерименти в лаборатории.

Ето защо не е доказано, че консумацията на тези плодовете помогне при лечението на рак. В китайската медицина обаче те се използват при безсъние, загуба на апетит и диария.
Изследователите смятат, че екстрактите от плода на хинап могат да се използват при лечение на рак в традиционната китайска медицина.
Въпреки това екипът, извършил изследването, заявява, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи как това растение причинява смъртта на раковите клетки.

- Advertisement -

Вижте някои от другите полезни свойства на китайската фурма:
– Плодовете на хинапа понижават артериалното налягане и регулират холестерола. Укрепват имунната система, увеличават физическата издръжливост и предпазват от повишаване на теглото.
– Костилките на плодовете помагат при болки в корема и кожни наранявания.
– Корените на дървото стимулират растежа на косата и облекчават симптомите при различни видове шарка.
– От кората на хинапа се прави разтвор, който помага при очни възпаления.

Чаят от хинапа успокоява нервите, нормализира съня и премахва тревожността. Отвара от корените на растението се използва като укрепващо средство за косата. За преодоляване на косопада и засилване растежа на косъма в продължение на около месец трябва всеки ден с нея да се мие главата. Приготвя се от 20 г нарязани на ситно корени, които се варят на водна баня половин час в ½ л вода, като се разбъркват непрекъснато. Течността може да се приема и като понижаващо температурата средство, като се пие 3 пъти на ден по 1/3 чаша по време на хранене.
Източник: Актуално
Паника на Острова: Започва операция „Жълт чук“, предупреждава се за недостиг на храна и горива, прекъсване на веригата за доставки, обществени протестиПълният мащаб на щетите, които Brexit без сделка може да причини на Великобритания, беше разкрит, сл…Sep 13 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации