четвъртък, март 28, 2024

Никой не иска да работи за 3 бона в кравеферма в Родопите и тя фалира

Най-четени

Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй като стопаните й не могат да си намерят работници. Заплата, която предлагат на семейство кравари, е 3000 лева на месец, пише „Агро новини“.
Въпреки това никой не желае да се хване на работа, казва собственичката на стопанството в смолянското село Кошница Валя Каменова.
Липсата на работна ръка е единствената причина дългогодишната учителка по български език Валя и съпругът й – пожарникарят Минчо, да планират затваряне на кравефермата.

Нова година в Родопите 5 пъти по-скъпа от КушадасъПосрещането на Нова година в български курорти струва 4-5 пъти по-скъпо в сравнение с хотели от съща…Nov 4 2019vijti.com

Каменови нямат други оплаквания – двамата гледат около 30 дойни крави, като с юниците и телетата животните наброяват 60.

- Advertisement -

Породата е Българско родопско говедо (БРГ) – кръстоска между аборигенната късорога родопска крава с английската порода Джерсей, селектирана през 1954 г. в комплексната опитна станция в Смолян.

Говедата са под селекционен контрол, а стопанството пета година получава субсидии по мярка 10 от ПРСР 2014-2020 г. “Агроекология и климат”.

Каменови са заявили за подпомагане общо 300 декара собствена и наета с арендни договори земя.

“Заслужава си и сме доволни, но имаме нужда от отмяна, защото не смогваме. От май месец не сме слизали в селото, защото не можем да намерим работници – младите хора не искат да работят.

Търсят работа от 8 до 17 часа. Някои пък предпочитат да са на трудовата борса или да чакат майките й бащите им да им дават пари”, казва Валя Каменова.

И въпреки добрите условия, които семейството предлага – 3000 лв. месечен доход на семейство и почивни дни, никой не иска да полага тежък физически труд в кравефермата в Кошница.

Откъм природни дадености селото е благословено – няма промишлени замърсители и природата е девствено чиста. Селото е заобградено от пасища и ливади с тучна планинска трева.

През селото протича река Арда, увенчана с малкия живописен каньон Горло, наоколо има десет пещери, оттук минава стар римски път за Константинопол, а в близост е крепостта Калето, построена през VI век по времето на император Юстиниан.

Въпреки добрите условия, никой не иска да се занимава със земеделие и животновъдство, нито с развитие на туризъм.

От година на година селото все повече обезлюдява – ако в края на 2015 г., по данни на НСИ, жителите са били 67 души, днес те са по-малко от 50, и то предимно в пенсионна възраст. В цяло село Кошница има само две деца.

Източник: Petel

Мистичен тунел свързва Родопите с Дунав (СНИМКИ)Неподозирана връзка между Северна и Южна България съществува дълбоко под земята. Твърдението е на ра…Oct 31 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации