събота, април 20, 2024

НАП: 334 нашенци крият по над 1 милион евро в офшорки

Най-четени

334 българи имат по над 1 милион евро в сметките си в чужди държави и в офшорки, съобщи НАП тези дни. Това че тези хора държат парите си в чужбина и имат офшорни компании обаче не означава, че крият данъци или правят нещо незаконно, побързаха да уточнят бирниците. И все пак, които са българите, които крият огромното си състояние в офшрни сметки? На този въпрос отговаря „Уикенд“.
Известно е, че офшорките са едно от законните средствата на бизнеса да се предпази от „лошата” държава, която иска да събира огромни данъци. От друга страна обаче, в тях много често се превъртат и изпират пари, натрупани от проституция, наркотрафик, оръжейни сделки и т.н.
Нашите политици и бизнесмени също са изкушени от офшорките като анонимно място, в което да съхраняват капиталите си далеч от любопитни погледи.
Жени Живкова разказа неподозирани неща за близките си СНИМКИТази година се навършват 40 години от първата Международна детска асамблея „Знаме на мира”. По този …Jun 9 2019vijti.com

Как иначе един човек на власт да съхранява парите, които краде от данъкоплатците и няма как да оповести в данъчната си декларация?
Паметливи например, си припомнят, че преди години бившата втора жена на президента Росен Плевнелиев – Юлияна изпраща справка в консултантската компания „Окра България” за „преформатиране” на офшорката „Инокс”, зад която тогава стои Росен Плевнелиев. Оказва се, че в документа Юлияна е попълнила данните на първата съпруга Вероника, което само може да потвърди колко цивилизовани са били отношенията им, а също, че и двете са наясно с финансовите операции на Плевнелиев. Вероника поема офшорния бизнес на бившия си съпруг, когато той става министър на регионалното развитие. Когато пък е избран за президент, Юлияна поема фирмите му, регистрирани в България. Дотук нищо незаконно, единствената подробност е, че мъжът зад тях е политик, и то държавен глава. Някак не му отива да притежава офшорни компании в сянка…

Консултантската компания „Окра България”, която регистрира навремето „Инокс”, е специализирана в офшорен бизнес. През 2011 г. за собственик на „Инокс” е вписана Вероника, а управител е адвокат Георгос Киру от Никозия. Първата жена на Плевнелиев държи 90% от компанията, а другите 10 са на Евгени Добрев, който се води шеф на българския клон на консултантската компания „Окра”. По това време Плевнелиев е в политиката и се е дистанцирал от всякакви офшорки. Вероника, която и след развода остава с фамилията Плевнелиева, става лице на компанията.
Примерът с офшорката „Инокс” показва колко гъвкаво политиците-бизнесмени заличават следите си, как прехвърлят собствеността си на други лица, така че да се затрудни максимално проследяването на офшорните им придобивки.

- Advertisement -

Все пак ДАНС и НАП имат механизми да получат и информация за „инвестициите” в чужди банки и компании. От друга страна, напоследък се активираха и други институции. Например, главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС да го информира за „български” сметки в чужбина. Президентът Румен Радев също настоя службите да се заровят в задграничните спестявания и офшорните компании на политици, управлявани чрез подставени лица.
Заможните българи предпочитат да държат парите си в места с по-либерални правила като Кипър, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Холандия, наричани данъчния рай на Европа. Британските Вирджински острови, Панама, Белиз, Сейшелските острови, Лихтенщайн и още няколко тропически острова също са известни с „преференциалните” си данъчни режими.

ОТ НАП все още проучват дали сред тези 334-ма души със сметки от по над 1 млн. евро има политици и високопоставени държавни служители. Най-вероятно следите няма да водят официално до нито един човек с власт, но пък може да се стигне до съпруги, деца, братовчеди, любовници, близки приятели. Известно е, че голямото изнасяне на пари в офшорни зони започва още преди промените. Между 1980 г. и 2010 г. от България са прибрани в такива удобни места около 30 млрд. долара, като в това число, казват, че са и онези прословути „червени куфарчета”, които захранват посочени от партията любимци след 10 ноември 1989 г.

От години Кипър е една от любимите дестинации на нашите новобогаташи. Преди време се твърдеше, че на острова имала офшорно участие дъщерята на Иван Костов – Мина, но липсват официални данни. С фирми, регистрирани в Кипър и Панама се свързват бизнесмените Венцислав Стефанов и Младен Михалев – Маджо. Босът на бившата СИК Младен Михалев, например, контролира преди години и офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови.
Интересна е съдбата и на фирмата му „София сити къмпани”, която е смесено дружество между „Софийски имоти” и свързаните с Маджо „Слънчев бряг холдинг” и „Стара планина холд”. Сред шефовете на „Стара планина холд“ е Евгени Узунов, последният първи секретар на ЦК на ДКМС, а сега един от лидерите в БСП.

В общата фирма на Маджо и „Софийски имоти” попадат 54 декара земя – площите зад хотел „Хилтън“ в центъра на столицата. През 2004 г. холдингите на Маджо продават акциите си на две офшорки – „ДЛА индъстриз лимитид” от Кипър, и регистрираната първо в Панама, а после в Лихтенщайн фондация „Хербстмонд фаундейшън”. Трета офшорка пък участва в управлението на сложната структура. Години по-късно Маджо твърди, че няма офшорни компании специално в Кипър. За другите дестинации нищо не казва.
Други известни герои – прословутите Пламен Галев и Ангел Христов също правят каскада от офшорни фирми, като в крайна сметка се създава истински лабиринт и не е ясно кой точно стои зад него.

Ясно е обаче, че такава преплетена конструкция не е по силите на двамата, а в нея са ангажирани далеч по-компетентни финансисти и юристи. Покрай безкрайно проточилото се дело за конфискация на богатствата им стана ясно, че ще се търсят свидетели от Сейшелските острови, Гърция и Кипър, които да обяснят връзката на Пламен Галев и Ангел Христов с фирмите „Макс лимитит“ и „Пи ей джи норд адамс лимитит“. По документи тези офшорките са вдигнали палатите на братята в дупнишкото село Ресилово, а те само имали право да живеят в тях.
Когато преди три години се появиха така наречените Панамски досиета – огромен масив от документи на панамската фирма „Мосак Фонсека“, стана известно още, че в списъците с офшорни компании са бизнесмените Васил Божков, Петър Манджуков, Тодор Батков. Арестантите Николай и Евгения Баневи също са забъркани в офшорки на Бахамите, Сейшелите и Панама.

Според някои, през офшорки Баневи са изнесли от заграбените от тях предприятия над 800 милиона лева. Днес, твърдят източниците, олигарсите имат много малка част от това, което са притежавали. Говори се, че в три офшорни сметки Баневи кътали общо около 60 милиона евро – „пари за черни дни”.
В Панамските досиета излезе и името на Билян Балев, който по това време ръководи държавната Българска банка за развитие. Обяснението за неговото присъствие в списъка е, че дал адрес в Монако при регистрацията на офшорна фирма, свързана с покупката на яхта.

Офшорките са предпочитани и в печелившия бизнес със зелената енергия. Запознати казват, че най-големите соларни паркове в България официално се държат от китайци, корейци и други чужденци. Повечето от тях са скрити зад офшорки и не е изключено някои от чуждите инвеститорите да се окажат само подставени лица на известни българи. „Победа” и „Черганово” са сред най-големите соларни паркове у нас и се водят собственост на „Хелиос Проджектс” и „Би Си Ай Черганово”, а зад тези компании стои швейцарски холдинг. Фотоволтаичният парк „Караджалово” в началото се изгражда от фирма, зад която са американски бизнесмени, поне такава е официалната версия.

След като е построен, паркът е продаден на компания от Малта. Офшорка от Белиз пък е свързана с фотоволтаика „Самоводене”. Зеленият ток, добиван от „Е.В.Т.-Електра Волт Трейд”, се търгува от италианци. Компании от Люксембург стопанисват фотоволтаика „Дъбово”, а също и централите за слънчевата енергия „Топола” 1 и 2 край гоцеделчевското село Копривлен. От Холандия са собствениците на „Ей и Ес Солар България Калипетрово”. Списъкът може да бъде продължен. Дали зад тези компании не се крият българи, можем само да предполагаме. Не е изключено проверките на НАП и ДАНС да извадят известни имена.
Преди години, когато избухна аферата „Фронтиер”, при която се твърдеше, че тогавашният енергиен министър Румен Овчаров е опънал политически „чадър” над бизнесмена Красимир Георгиев, също се заговори за плетеница от офшорки. Споменаваше си и фирма, регистрирана на Бахамските острови, която превежда крупни суми наконкретна фирма в Австрия. Намекваше се за връзки на тези компании с известни имена от политиката у нас.
Тясно свързана с офшорки е и певицата Белослава. Според Търговския регистър тя има зад гърба си фирми, оценявани на милиони левове.

Част от тях в миналото са тясно обвързани с аферите на Евелин Банев-Брендо. Сред интересните фирми, зад които е поставена Белослава, е „Ара Имобилен интернешънъл”. Продава й я регистрираната в Кипър офшорка „Уникос проджектс енд инвестмънтс лимитид”. Тя пък е купила „Ара Имобилен интернешънъл” от едноименната офшорка „Уникос проджектс енд инвестмънтс лимитид”, регистрирана на Британските вирджински острови. Историята има и свое начало – „Ара Имобилиен Интернешънал ” преди години е собственик на „Примарт Билд Инженеринг”, която получава над 8 млн. лева от разстреляния Константин Дишлиев, баджанак на Брендо.
След това тази фирма, на която Белослава става лице в един момент, се занимава с консултантски услуги и покупко-продажба на имоти. Друга дъщерна фирма на „Ара Имобилен интернешънъл” – „Примарт Билд Инжинеринг” е специализирана в проектиране и строеж на хотелски комплекси. Тя се появява в любимия на Белослава черноморския курорт Лозенец и прави серия скандални сделки със земята под бившият къмпинг „Оазис”. Върху тях офшорка, свързана с кокаиновия крал Брендо, вдига ваканционното селище „Оазис ризорт енд SPA”. Прокуратурата се произнесе, че парите за комплекса са придобити от трафик на кокаин.

Скрилите се през последните години от публичност братя Маргини също имат опит с офшорните компании. Те се свързват с такива структури в САЩ, Каймановите и Вирджинските острови. Компания, за която се твърди, че е тяхна, но с подставени лица – „Деруик Асет Мениджмънт” е регистрирана в София, но официалните й собственици са записали още една със същото име – „Деруик Асет Мениджмънт”PLC в офшорния щат Делауеър. Официално дружеството тук се занимава с финансов лизинг на недвижими имоти, като в силните си години закупува 151 имота, а също и части от сгради в София, Несебър, Сандански. Годините минават и постепенно се забравя, че тази фирма е свързана с едноименна офшорка, а зад тях са братя Маргини.

По официални данни на Българската народна банка над един милиард евро са вложили в България компании, регистрирани в Панама към края на 2016 г. Можем само да предполагаме дали в тях не се крият известни имена от политиката и бизнеса у нас. Иначе откъде накъде чак такъв интерес в Панама към инвестиции у нас?
Не друг, а депутатът Йордан Цонев, който определено разбира от финанси, още преди време заяви, че през последните години по обратния път – от България към офшорни зони са прехвърлени над 16 милиарда лева. Нямаме основание да се съмняваме, че сумата вече е станала и по-голяма.

Доктора пръв у нас пере пари така
Според запознати един от първите представители на подземния свят, ползвал офшорките като перачница на пари, е покойният контрабандист Иван Тодоров – Доктора. Навремето в Стопанската Академия в Свищов се появил млад учен – докторант, който бил изключително умен като финансист. Той обаче бил доста близък и с Доктора. Покрай това приятелство известни преподаватели от учебното заведение станали експерти в прословутата компания „Източни финанси”. Тя, както е известно, е създадена, за да избелва голяма част от парите на Доктора.
След като контрабандистът е отстранен, свищовските финансови капацитети не остават без работа. Понеже са големи професионалисти, бързо са наети от други известни имена да изчистят и техните пари. А когато „белите якички” си вършат съвестно раб
Източник: Хотарена
Собственикът на кучетата-убийци от село Владо Тричков от нагъл, по-нагъл: Първите му думи след трагедията възмутиха всички39-годишният Митко, който беше разкъсан и убит от 5 кучета кане корсо в село Владо Тричков, е бил то…Jun 8 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации