петък, март 29, 2024

НАП смята да отпише 20 млрд. лв. данъци като несъбираеми

Най-четени

По-голямата част е натрупан ДДС от фирми фантоми и дружества, собственост на клошари
НАП смята да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци. Общо те са  29.780 млрд. лева, а частта, която ще бъде отписана, е около 20 млрд. лева. Това стана ясно от одита на Сметната палата на дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г. Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата.

След хакерската атака от НАП съветват: Бъдете внимателни, ако някой контактува с вас по телефон или имейлСлед безпрецедентната хакерска атака срещу НАП днес от приходната агенция излязоха със специално под…Jul 25 2019vijti.com

Под обществен натиск Сметната палата възстанови важни данни от одита си, който бе публикуван преди около месец, а няколко дни по-късно Сметната палата изненадващо изтри голяма част от съпътстващите таблици с информация за просрочените публични вземания и извършените мерки по тяхното събиране. Тогава обяснението бе, че заличаването се наложило, тъй като има данъчна тайна.

- Advertisement -

Възстановени са всички данни, за които проверката показа, че не са данъчно-осигурителна информация или лични данни, обясни пред „Медиапул“ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.
Както писа в. „Сега“, от съпътстващите одита приложения става ясно, че НАП е отписала като несъбираеми над 10 млрд. лв. публични вземания до 2016-а. Причина за впечатляващата сума опростени задължения към хазната е законова промяна в началото на 2016 г., която позволи служебно отписване на всички държавни вземания с изтекъл 10-годишен давностен срок.

Особено обезпокоително в заличените и вече възстановени в одита на Сметната палата данни е, че към началото на 2017 г. НАП има да събира колосална сума просрочени данъци и вноски  –  29.780 млрд. лева.

Още по-тревожно е, че 53% от тях са класифицирани като трудносъбираеми, а 32% – като несъбираеми. Това са задължения основно на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация, регистрирани на името на клошари, покойници, социални слаби и т.н. Огромната сума включва вземания, установени с ревизионни актове, свързани най-вече с измами по ДДС.

През 2016 г. са били прекратени изпълнителните производства за натрупани през годините несъбрани вземания от НАП и други институции, предявени за събиране в Агенцията по държавни вземания. Над 92 на сто от отписаните вземания на НАП са укрити или недекларирани задължения, повечето от тях установени при ревизии и категоризирани като трудно- или несъбираеми. Става дума за заличени търговци или починали физически лица, за които не са установени наследници, за граждани и фирми без имущество и активи, срещу които да се насочи принудителното изпълнение. Близо 54 на сто от всички отписани вземания представляват начислени лихви за забава на плащането.

ПРОБИВИ

Още през март 2018 г. гражданското сдружение БОЕЦ първо разкри, че несъбраният и източен ДДС надхвърля 16 милиарда лева и подаде сигнали до прокуратурата, ЕК и други институции. Сдружението поиска и допълнителна информация от НАП, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни задължения, но тя бе отказана.

Само преди дни съдът обяви, че НАП няма право да крие данни за несъбраните данъци. Става дума за поредното дело, заведено срещу приходната агенция от БОЕЦ.  Решението на Видинския административен съд, взето на 11 октомври, е заради отказа на НАП да отговори на въпроси за отписаните данъчни и осигурителни задължения, за несъбраните корпоративни данъци, установени с ревизии, и за приходите, които хазартният бизнес (не) плаща в държавния бюджет за периода 2009-2016 г.  Съдът е приел доводите на БОЕЦ, че приходната агенция не може да крие важни за обществото факти. Ведомството на Галя Димитрова има 14-дневен срок да отговори на въпросите, зададени от БОЕЦ по Закона за достъп до обществена информация.

„Това е изключително важен пробив! Исканата от нас информация ще даде допълнителна яснота за размера на грабежа на управляващата мафия“, коментираха от БОЕЦ по повод на съдебното решение.

Източник: СЕГА

Адвокатът на хакера Кристиян извади нова версия за атаката в НАП, замеси телевизииНе служителят на „ТАД груп“ Кристиян Бойков, а две телевизии са разпространителите на лични данни на…Aug 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации