петък, април 19, 2024

Мутафчийски заплаши хранителните магазини със затваряне

Най-четени

Предположихме, че около Великден ще има пик на заразените и очакванията ни се оправдаха. Това каза в „Лице в лице“ по bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. По последни данни заразените у нас са 800 души, а положителните проби за COVID-19 за последните 24 ч. са 65. По думите му се очакват резултатите от 140 проби във ВМА, лабораториите от страната също не са приключили работа.

Публикувано във факти.бг: Адвокат Гунчева подаде сигнал срещу Борисов, Ананиев и Мутафчийски за всяване на паникаАдвокат Елена Гунчева подаде сигнал в прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов, министъра на здрав…Apr 15 2020vijti.com

Очакванията ни за пик на заразените покрай Великден се оправдаха

Очакванията ни за пик на заразените покрай Великден се оправдахаВидео: bTV
- Advertisement -

 

Цветница, по-хубавото време през последните дни също повлияха. Поведението през изминалата седмица беше изключително недисциплинирано, сега берем плодовете“, каза още ген.-майор Мутафчийски.

Относно километричните опашки от автомобили на изходите на София, ръководителят на щаба посочи, че масовото напускане на столицата ще даде възможност за разпространение на заразата.

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че с напредване на заразата в много държави започват да се губят епидемиологичните връзки между контактните лица на пациенти с COVID-19. Затова се предприема масово тестване на големи групи хора в определени региони. У нас експертите, обаче, все още успяват да ги проследят.

Допълни, че не е икономически издържано да се тества цялото население у нас, защото това ще даде само момента картина, а масово хората нито са заразени, нито имат антитела.

„Под 1% е заболеваемостта и то в рискови групи. Ние не си правим илюзията, че хващаме абсолютно всички заразени. Досега математическите модели показват, че хващаме двама души на 11 заразени. В последно време тази цифра е занижена и хващаме двама на седем. Допустимият брой на заразените, които не са обхванати от здравната система е около 6-7 хил. души“, посочи ген.-майор Мутафчийски.

Той заяви, че се надява хипотезата, че ваксината БЦЖ предотвратява заразяване с COVID-19 e вярна, но няма достатъчно доказателства. Ръководителят на щаба обясни, че у нас се наблюдава т.н. фамилно заразяване. Има и изключения, при които някои членове на семейството не се заразяват, въпреки че живеят с човек, който има коронавирус.

Ген.-майор Мутафчийски уточни, че масовото тестване в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“ ще продължи. До момента има установени 20 заразени. Той допълни, че струпването на хора не е само в ромските махали, като даде пример с големите хипермаркети.

„Днес се стигна няколко пъти да се обаждам на представител на големите хранителни вериги, за да ги предупредим, че ако продължават да не упражняват никакъв контрол при достъпа – ще се принудим да препоръчаме затваряне на магазините и налагане на глоби“, каза той допълни, че въпреки поетия ангажимент от тях да осигурят коридори за пазаруване за възрастни хора – мярката вече е неактуална.

Той коментира, че досега не са попадали на случай пациент да се зарази два пъти с COVID-19, както и на странични ефекти при лечение с медикаментите „Хлорихин“ или „Хидроксихлорихин“. Преди няколко седмици излезе информация, че пациенти със сърдечно-съдови заболявания, приемали лекарствата, са починали.

„До там стигнахме, че да излязат медиците, които преживяха толкова много неща, да ръкопляскат на нас, които се разхождаме и лигавим по улиците. Това е перверзно“, каза ген.-майорът.

Волен Сидеров: Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога Излезте масово на Великден и док…Apr 12 2020vijti.com

Източник:дунавмост

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации