събота, април 27, 2024

Може ли да ви покоси инсулт, ако и ваши роднини са го получили: Предразположение към инсулт наистина съществува

Най-четени

Когато се изнервя, кръвното ми може да скочи до 200. А след това постепенно се връща към нормалното. Страхувам се да не получа инсулт: баба и майка ми починаха от него. Вярно, не в млада възраст. Трябва ли да си правя някакви изследвания? Нямам предписани таблетки за кръвно, приемам лекарство само когато се повиши.
Христина Младенова, гр. Пазарджик
Разбира се, отдавна е трябвало да си направите изследвания, защото предразположение към инсулт наистина съществува. Бихте могли да наследите от роднини склонност към атеросклероза, към артериална хипертония. Очевидно, това при вас се е случило. Ако има скокове в налягането, необходимо е да се приемат лекарства за хипертония.
Учени разработиха робот-змия, който ще се използва за лечение на пациенти с инсултМалък робот, подобен на змия, е разработен за лечение на пациенти с инсулт, като изчиства запушвания…Aug 30 2019vijti.com

Погрешно е да приемате лекарства само когато кръвното налягане се повиши. Независимо от това дали сте нервна или не, показателите на кръвното налягане трябва да се поддържат в норма. В идеалния случай трябва да е 120/80.
Но не по-високо от 140/90. По време на “скока” кръвоносните съдове, които стават по-малко еластични с възрастта, могат да се спукат и кръвта да залее част от мозъка.
Това е хеморагичен инсулт. А ако съдът е стеснен поради холестеролна плака, кръвен съсирек, кръвоносният поток се нарушава и в един момент човек рискува да получи исхемичен инсулт: кръвта не навлиза в областта на мозъка и клетките умират.

По отношение на изследванията, които трябва да си направите, съветваме ви на първо място да си изследвате липидния профил – изследване на кръвта, с помощта на което може да се определи съотношението между “добър” и “лош” холестерол.
Между другото, след 40 години това изследване трябва да се прави от всички, всяка година. Ако нивото на холестерола е високо, лекарят ще предпише ултразвук на съдовете на главата и шията – доплерово сканиране.
Трябва да знаете дали например в каротидната артерия се е образувала холестеролна плака, с колко е намален луменът на съда и дали може да възникне инсулт. С една дума, има ли атеросклероза.

- Advertisement -

При това заболяване могат да страдат всички кръвоносни съдове – сърцето (което заплашва с инфаркт на миокарда), краката (възниква периодично накуцване, рискът от ампутация на крайници се увеличава).
Трябва също да знаете нивото на кръвната си захар и вискозитета на кръвта (тя се определя от коагулограмата). За да предотвратите сериозни усложнения, трябва да се консултирате с невролог, кардиолог и да следвате техните препоръки.
Източник: Здраве.то
Д-р Емилова: Кетоновата диета е опасна, може да доведе до инфаркт, инсулт, ослепяванеПопулярната диетоложка д-р Людмила Емилова реагира остро срещу все по-популярния диетичен режим – т.…Aug 30 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации