събота, април 27, 2024

Мнение: Махнете това задължително за всички шофьори правило, малоумно е

Най-четени

„Здравейте! Става въпрос за следното – да бъде премахнато поне през летните месеци абсолютно малоумното задължение да шофираме със запалени светлини през деня. Въпросната промяна в закона за движение по пътищата влезе в сила през лятото на 2012 година.

Мотивът, доколкото помня, тогава бе един-единствен. А именно – да се намали броят на пътнотранспортните произшествия, особено с пешеходци. Е, случи ли се това? Не! Почти всеки ден съобщавате за блъснат пешеходец. Правилото за пуснатите фарове определено не работи, не и в нашата страна.

Не може навън да е 30 градуса, слънцето да блести суперсилно, а ние да караме по този начин, в такива условия фаровете дори не се виждат от пешеходците заради естествената дневна светлина. Затова апелирам – премахнете го“, посочва пловдивчанинът.

„За“ този текст през юли 2012 гадина гласуваха 80 народни представители, „против“ – 12, „въздържал се“ – 17. Преди текстът да бъде гласуван, депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов тогава, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов.

- Advertisement -

Според тогавашния зам.-председател на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. „Аз съм напълно „за“ този текст“, добави Анастасов.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя.

Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.

Източник: plovdiv24

Шофьорите ликуват – цените на горивата падат! Ето с колко и кога:

Вижте всички статии на Иван Ангелов

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации