четвъртък, април 18, 2024

Мислите ли, че сте добра майка: Митове и факти доказват, че понятието е доста разтегливо

Най-четени

Всички искаме да дадем 100% от себе си, когато става въпрос за децата ни. А дали е нужно?
Няма да забравя – беше преди около пет години. Синът ми беше на една, аз бях ужасно, ужасно изнервена млада майка, напълно неубедена, че се справям, самотна, неуверена – и, общо взето, минавах през майчинството със стиснати зъби. Героично, един вид. Следвах буквално съветите на педиатъра, чистех всеки Божи ден, гладех всяко чорапче и всяка ръкавичка, стерилизирах всяка вечер и водех детето на разходка най-малко по веднъж на ден.
Един ден прочетох в някакво детско списание, че всички тия активности ме квалифицират като добра майка, и, да ти кажа, камък ми падна от сърцето. Не ме направи по-уверена, но някак си, друго си е да ти кажат, че щом си извела детето в 9 ч, значи си истинска майка.
Учените са убедени, че хората със строга майка успяват в абсолютно всичкоВсяко ново поколение се е различавало от предшестващите. Но никога преди тази разлика не е била така…Jan 23 2019vijti.com

Няма да го забравя тоя текст. Според него жените, които излизали с децата си към 11 ч, но преди това си правели прическа и се гримирали, били майки, но не били „мами”.
И аз, изпълнена с гордост, че съм 100% „мама”, крачех всяка сутрин из кварталната градинка, изглаждайки бавно, но убедително всяка гънка в мозъка си и всеки остатък от женска суета…
Разбира се, тази идилия се разби с трясък, но да не те занимавам със семейната си история…
Ще кажа само, че поддържаните ръце и двата часа йога на седмица, които си позволяваш, въобще нямат отношение към качеството на майчинството ти.

Вярвай ми, както беше модерно да се казва по едно време, аз го научих по трудния начин. И така: за да расте детето спокойно и щастливо, една от най-важните предпоставки е уравновесена и спокойна майка. Някои жени имат нужда от маникюр и прическа, за да са уравновесени и спокойни. Други – от професионална реализация. На трети им е достатъчно да бъдат „мами” на сто процента.
Урокът, който научих, е, че всяка майка може да бъде добра – няма точна формула за това. Всъщност някои прости правила при структурирането на отношенията с децата могат да ти дадат жокер как да се справяш, без да се опитваш да отговаряш на никакви други очаквания, освен единствено важните – твоите и на децата ти.

- Advertisement -

И така, ето няколко съвета как да бъдеш (не) съвършената майка:
1 Остани себе си – не е необходимо да се отказваш от нещата, които обичаш – четене, йога, разходка в планината или в мола – няма значение. Това е нещо, което те прави щастлива.
2 Не се превръщай в мъченица. Това не е от полза за децата ти. Ако имаш нужда от време за себе си – остави ги да гледат телевизия, или ако и това не върши работа – прати ги при приятелка за два часа. Нищо няма да им навреди повече от отчаяна и депресирана майка, която се измъчва от грижите по тях.

3 Не се опитвай да бъдеш съвършена. Животът е непредвидим, няма как да планираш всичко. Приеми, че понякога нещата няма да се получават така, както ти се е искало – това е положението.

4 Отърви се от вината. Вината като че ли е един от най-честите странични ефекти на майчинството в съвременното общество. Винаги има за какво – че си кърмила твърде кратко, че си кърмила твърде дълго; че детето ти е злоядо или че трябва да криеш храната вкъщи. Вината е ужасно разхищение на време и енергия.

5 Въоръжи се с търпение. Гледането на деца е тежка и продължителна работа. Те са шумни, създават бъркотия и въобще не се съобразяват с плановете ти. Но това е в реда на нещата.

6 Слушай децата си. Наистина ги слушай.

7 Бъди майка, не приятелка. Поставяй граници. Да, днес повечето семейства са демократични, нещата се обсъждат, решенията се взимат с консенсус – не е като едно време, когато думата на бащата е била закон за всички. Но децата все пак имат нужда от граници и правила.

8 Научи ги на скромност. В днешния свят е трудно и все пак – опитвай. Колкото по-рано, толкова по-добре. Животът им ще е по-качествен, ако те се научат, че всъщност НЯМАМЕ НУЖДА от всички тези неща…

9 Удържай майчините си амбиции. Насилствено постигнатия успех на децата може и да те направи по-успешна майка в очите на съседката, но едва ли ще те направи по-успешна майка в техните очи.

10 Дай им самочувствие. Не обиждай децата си, не ги унижавай, дай им криле, дори и да имаш съмнения дали ще успеят да ги ползват по предназначение. За това не е нужно нито да си денонощно до тях, нито да работиш 24/7, за да плащаш частния им колеж. Просто трябва да знаеш точните думи в точния момент.
Източник: moetodete.bg
Осемте лъжи на майка ми, които ще помня цял животМайка ми не винаги казваше истината. Излъга ме само осем пъти и то във важни моменти от живота! Исто…Jan 3 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации