събота, април 20, 2024

Мерки навреме: Как да разберем, че бъбреците ни са в опасност

Най-четени

Понякога не обръщаме достатъчно внимание на здравето си и то не поради нехайство, а поради факта, че има симптоми, които много лесно можем да пренебрегнем и да не им отдадем никакво значение. Бъбреците са органи, които обикновено не забелязваме до момента, в който не ни застигне бъбречна криза, която е наистина много болезнено и неприятно изживяване.
“Кои са онези малки симптоми, за които трябва да следим, за да избегнем евентуални сериозни бъбречни проблеми?”
Бъбреците пречистват цялото ни тяло по 24 часа в денонощието и поддържат баланса на основните вещества, в това число на натрия, калия и на водата. Те имат свойството да произвеждат някои витамини, подпомагащи формирането на костната система. Тяхна функция е и да следят за формирането на червените кръвни клетки в кръвта ни. Именно затова е твърде важно да следим за всеки малък симптом, който може да се окаже „добър“ предвестник и да ни избави от по-сериозни бъдещи проблеми.
Тази лековита вода я знам от баба: Понижава холестерола, лекува бъбреци, чисти черния дроб, а се приготвя за 2 минутиПреди да споделим как да приготвим бамяната вода, ето списък с всички ползи, които тялото ви може да…Aug 16 2019vijti.com

Високо кръвно налягане
Много често казваме „аз от край време съм си с високо кръвно“ и до там приключваме темата. А не бива, защото понякога именно високото кръвно и най-вече значителното повишаване на границите му, са сериозен сигнал за проблем с бъбреците. Добре е да се правят изследвания на бъбреците при постоянно високо кръвно, както и обратното – да се иде на кардиолог при установени бъбречни смущания.
Напълняване
Решаваме, че сме хапвали повечко напоследък или че просто с възрастта метаболизмът ни се е забавил.

Помислете пак. Ако забележите значителна промяна в теглото, макар да не сте променяли хранителния си режим, причината не рядко може да е бъбречна инфекция, която води до задържане на течности в тялото и до оток.
Анемия
Именно тези органи пречистват кръвта, а нарушенията във функциите им водят до анемия. Затова преди да започнете да похапвате повече храни, богати на желязо и дори да прибегнете до допълнителен прием на желязо под формата на хапчета, обърнете внимание на бъбреците си.

- Advertisement -

Сърбеж по кожата
В някои случаи именно това е началният симптом на бъбречни нарушения и той не е нещо, което може да пропуснете. Помнете, че всеки по-продължителен сърбеж по кожата, който не е причинен от алергия и не изглежда като обрив (рядко може да представлява ситни пъпчици), е симптом за проблем, който твърде възможно да е бъбречен.
Подути стъпала
Ако чувствате краката си тежки и стъпалата постоянно подути, изследвайте бъбреците си- възможно е именно те да са причината. Неслучайно бременните жени с отоци на ходилата минават и през изследания на урината на повишени нива на билирубин.

Общи симптоми
Слабост, постоянна умора, липса на енергия, леко повишена температура, загуба на апетит, гадене, безсъние- може да ги изпитате при почти всяко друго заболяване и все пак, имайте ги предвид и при бъбречните.
“Промяната в честота на уринирането и цвета на урината, както и болката в лумбалната болест са сигурните симптоми, че нещо не е наред именно с тези органи.”
И все пак, не чакайте да се стигне до сериозните симптоми, а обърнете внимание на уж незначителните. Вярно е, че понякога тялото е непредсказуемо и може да ни подведе, но по-добре да мислим, че има проблем и да посетим лекар, за да се уверим, че не е така, отколкото да гадаем или да пренебрегваме симптоми, които могат да се окажат решаващи за предотвратяване на бъдещо заболяване.
Малките съвети, които трябва по принцип да спазвате, за да избегнете бъбречни проблеми са:

• Да намалите количеството сол, което приемате.
• Да увеличите количеството вода, подчертаваме вода, защото соковете, кафето и газираните напитки в случая не са ви от полза. Чай с възможно по-малко количество кофеин и минимум 1,5 л вода на ден са задължителни, за да намалите риска от болни бъбреци
• Гледайте дрехите ви винаги да покриват кръста – дръжте го на топло. И най-малката настинка може да ви доведе сериозни усложнения.
• Движете се и спете повече

Имайте предвид, че бъбреците се лекуват само в ранен стадий на заболяванията. След това ще ви бъде много по-трудно да се преборите. А имайки предвид за колко важни органи говорим, не си позволявайте експериментите. При най-малкото съмнение за проблем, се обърнете към лекар.
Причините за бъбречна инфекция могат да бъдат много – настинка, злоупотреба с алкохол или лекарства, високо кръвно, диабет и др. Просто бъдете нащрек по отношение на здравето си.
Важно – авторката не е медицинско лице. Молим, при каквито и да е съмнения за проблеми, обърнете се към лекуващия си лекар, който ще ви насочи към специалист. Не предприемайте самодиагностика и самолечение.
Източник: Хера
Стара и изпитана рецепта чисти камъните в бъбреците само за 15 дниТази рецепта е стара, изпитана и доказано помага при камъни в бъбреците, както и за предотвратяване …Jul 10 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации