събота, април 27, 2024

Мед от глухарче- универсален лек за 1001 болести

Най-четени

Любимото на нашите баби глухарче не случайно се нарича домашен лекар от тях . Всички негови съставни части – от корени до цвета – се използват в народното лечение.
Листата му се прибавят към салатите , корените се изсушават, разкъсват се и се сваряват отслабващи чайове , а от цветята им се прави медицинска консистенция .
Медът от неговият цвят е нещо специално.
Той е ароматен, златен и много сладък. Консумирайте всеки ден по една чаена лъжичка от този деликатес и ще забравите за сезонните простуди и депресии , ще укрепите сърцето и черния дроб на клетъчното ниво.
Няколко златни рецепти с глухарче, които помагат за всякакви болестиТака глухарчето винаги е присъствало в нашето меню през пролетта и зимата. През пролетта се бере глу…Apr 10 2019vijti.com

Ползите от глухарчето за имунитета
наситено е с витамин С, бета-каротин, както и с цинк, фосфор, желязо, калий, йод и манган
лекува бронхити и простуди поради успокояващи и отхрачващи свойства
бори се с безсъние , стрес, раздразнителност
предотвратява развитието на тумори и забавя стареенето на кожата
укрепва сърцето и кръвоносните съдове: насища с калий, понижава кръвното налягане и предотвратява развитието на диабет

понижава киселинността на стомаха и помага при по-леки форми на гастрит
дава мек холеретичен ефект
лекува запек и нормализира апетита.
облекчава възпалението на пикочния мехур и пикочните пътища
пречиства кръвта и тъканите от токсини и отрови, препоръчва се за хранително отравяне
премахва шлаки и радионуклиди от черния дроб :

- Advertisement -

тези вещества са опасни, тъй като разрушават клетките, ускоряват стареенето и причиняват астма, сърдечни заболявания и рак
Как да си направите
мед от глухарче:
За да приготвите мед, пригответе 350-400 млади цветове от глухарче, без листа и стъбла. Най-добре е да ги съберете в самото начало на цъфтежа, извън града и далеч от пътищата.
Потапяте ги със студена вода и оставяте да се накисват за 7-10 часа, така че горчивината да изчезне.

На следващия ден изплакнете отново цветовете, изстискайте, прехвърлете в тенджера и налейте 500 мл преварена вода. Когато кипне водата, сварете глухарчетата още 15-20 минути.
Налейте в тенджера 1 кг захар, добавете чаена лъжичка лимонена киселина и 1 голям лимон, нарязан на ситно с кори. Сварете сладко за още 7-10 минути на слаб огън.
Когато сместа придобие златен цвят на мед, махнете от котлона. Щом се охлади, прекарайте през тензух, а след това оставете да къкри още 2 минути на слаб огън.

Изсипете меда в стерилни буркани и съхранявайте в хладилника.
192 ккал на 100 грама.(толкова калории има)
Как да приемате меда, за да сте здрави през цялата година:
За черния дроб . Разтворете 3 ч. л.
в чаша топъл зелен чай или вода. Медът се 4-5 пъти на ден. За активно почистване на черния дроб от токсини вместо чай, използвайте бульон от бял трън.
При простудни заболявания и бронхити . В рамките на 10 дни яжте по 2 супени лъжици след всяко хранене. Можете да пиете и с чай.

За кръвоносните съдове и сърцето
Глухарчето облекчава подуването на сърцето, разрежда кръвните съсиреци и отпуска кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв. Взимайте по една чаена лъжичка на гладно ежедневно, в продължение на 14 дни. Месец по-късно повторете курса.
За добър имунитет  – хапвайте по една чаена лъжичка сладко всеки ден, независимо от храната.

Кога не се препоръчва?
Глухарчето е много полезно, но понякога не е препоръчително да се приема. Консултирайте се с Вашия лекар и внимавайте с приема ако:
Сте предразположени към алергии.
Имате сериозни стомашно-чревни нарушения: чревна обструкция, лошо храносмилане, остър гастрит или стомашни язви.
Страдате от камъни в жлъчката.
Източник: lekuvai
Доктор, който практикува алтернативна медицина: Човек може по прост начин да се излекува, като … засади болестта си в саксияОткрихме една много интересна статия във форум за алтернативната медицина. Това е първият път, когат…Mar 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации