Една усмивка зарази преди години хиляди българи и той я предаде нататък, заедно с оптимизма си на десетките, чакащи трансплантация у нас.

Предаде я след като гостува в спряното вече предаване „Предай нататък“, където разказа за премеждията си – отказали бъбреци, нужда от спешна трансплантация, но… невъзможна у нас.

Тогава Мариян Георгиев стана първият българин, на който бе извършена кръстосана трансплантация на бъбрек в Турция. Това се случи на 7 август 2014-та в клиника в Истанбул.

- Advertisement -

След отказа у нас, южната ни съседка прие случая на младия мъж присърце и промени заради него законите си за трансплантиране.

Бившият военен от Ловеч получи дългочакания бъбрек от турчин, а майката на Мариян дари своя бъбрек на брата на неговия донор.

За съжаление младият мъж се радва на нормален живот само пет месеца, след което органът бе отхвърлен.

И отново попадна в българската въртележка в листата с чакащите за бъбречна трансплантация и стана част от статистиката – име и номер в различни медицински протоколи.

Мариян отново мина на хемодиализа, но с неизменната усмивка на уста и с оптимизма си, че доброто предстои.

Той не се предаде, записа фармация, изучи се, започна работа в аптека – последният му пост във Facebook е от 25-и октомври, отново в типичния му стил – широко усмихнат, шегувайки се…

,

Допреди ден, когато смъртта сломи стремежа му за живот.

„Винаги усмихнат, никога не се предаваше, гледаше винаги напред и нагоре. Никога не загуби борбения си дух…

Днес си ангел????… не е честно, не е правилно, не е за теб… казват, че за там няма ред… защо избърза, защо си отиде толкова млад…

Дано си на по-хубаво място, свободен.

Светъл да е последният ти път, приятелю????

Почивай в мир! ????????????“

Пишат приятелите му в социалната мрежа и допълват:

„Бори се за кауза, бори се с несправедливостта в българската здравна система, бори се до последно за мечтата си. Един човек достоен да бъде пример за всички ни. Докосна ни с неговия позитивизъм и усмивка… Даде сили на много да повярват отново в живота. Проправи път в неизвестното и страшното в битката с тази ужасна болест.

В такива моменти думите нямат сила, а мълчанието… Поклон боецо!“

Погребението на Мариян ще е днес. Да почива в мир!