събота, април 20, 2024

Малко преди Великден образът на Богородица се яви в Черепишкия манастир

Най-четени

Невиждано чудо се случи в Черепишкия манастир „Успение Богородично“ в навечерието на Великден!
Образите на Богородица и Младенеца се явиха върху цепеница, която била приготвена за горене. Игуменът на обителта отец Йоаникий успял да види нарязаното и нацепено за огрев дърво буквално секунди преди да го хвърли в камината.
Уникалната история разкри пред „България Днес“ занаятчията Мирослав Илиев от съседното село Зверино, който помага с труда си в манастира край река Искър, родил незабравимия образ на баба Илийца в творбата „Една българка“ на Иван Вазов.
„През миналата 2018 г. са докарани дърва за огрев в манастира като дарение от Цветан Язовеца от село Ребърково. След нарязването им от игумена Йоаникий заедно със Здравко от с. Зверино и послушника Габриел дървата са нацепени и грижливо подредени.Жена се изцери от смъртоносна болест след молитви пред чудодейната икона на Богородица Троеручица в Троянския манастир преди броени дниИзлекуваната със силата на вярата нашенка пристигнала в светата обител в първите дни на април, за да…Apr 17 2019vijti.com

Докато са цепени и подреждани, никой не е обърнал внимание или забелязал образа на Божията майка“, споделя пред вестника занаятчията Мирослав Илиев, който при всеки удобен момент е в светата обител като ценен помощник на игумена.
Дървата едно по едно започват да се ползват за отопление на Божия храм в зимните студове. Докато идва редът на необичайната цепеница.
„През студения период на зимата игуменът на манастира решил с тези дарени дърва да поддържа печката в столовата на манастира. Без да обръща внимание, взема една цепеница, завърта я, за да може да влезе в печката, и тогава вижда образа на Света Богородица“, споделя още Илиев.

Виждайки образа на Божията майка с Младенеца, игуменът отец Йоаникий ахва. „Истинско чудо, което идва неслучайно“, споделя пред „България Днес“ Божият служител.
Истинско въодушевление и възторг от свещената находка изпълва душите както на монаха, така и на Мирослав Илиев, който веднага се заема с реставрацията на дървото.
На място пристига и един от най-добрите краеведи и познавачи на историята, културата и традициите на цялото Искърско дефиле Борис Кръстев, който също се поклонява пред чудотворния лик и го заснема.

- Advertisement -

Ясно се вижда от фотографиите как дървото е рязано с моторна резачка. Сякаш по Божий промисъл машината е минала от горната и долната страна на Богородица и Божия син, без да ги засегне. Истинско чудо е, че при рязането мъжете не са забелязали сакралните образи, но въпреки това не са наранили фатално издълбаните в ствола на дървото по необясним начин ликове.

Засегнати са единствено части от ореола на Богородица и сина Божий от двете страни. Така става ясно, че има още две части от дървото, които са останали неоткрити, за да се запълни целият образ на невижданата икона дърво.

„След този случай игуменът на Черепишкия манастир започва да преглежда всяко дърво, преди да го сложи в печката. Така след около 20 дни открива втора част от иконата“, разказва още Мирослав Илиев.

След среща с Цветан Язовеца от Ребърково станало ясно, че дървото е от вида ясенолистен явор. След като кората паднала, Миро забелязал, че образът започва да потъмнява. Предполага се, че дървото е много старо.

Ясенолистният явор достига 25 метра височина и е широколистно дърво с произход Северна Америка. Видът е разпространен в много широк географски диапазон извън родината си – чак до Австралия. В България освен като често срещано улично и парково дърво той може да бъде открит и в диворастящо състояние почти навсякъде.

Дървата са нарязани от Цветан Язовеца от горска местност съвсем близо до друг манастир наблизо – Тържишкият „Св. пророк Илия“, или по-известен като Струпешки.

„По този начин едно от дърветата, което е отрязано за огрев и върху което са открити образите, е било съвсем наблизо до нашия манастир“, сподели пред вестника кметът на с. Старо село Сашо Костов, в чието землище попада Струпешката света обител.

И добавя: „Това е истинско чудо и знамение, и то точно преди Великден. За мен това е благодат, промисъл и знак към хората да се обърнат към Бог и Божията майка“.

Убеден в Божия промисъл на невижданата досега находка е също и игуменът на Струпешкия манастир отец Цветан.

„Затова е чудо, защото е необяснимо. Показва ни, че Бог съществува“, категоричен бе пред „България Днес“ Божият служител малко след като е извършил маслосвет в светата обител.

Цепениците от ясенолистния явор с чудотворните изображения се реставрират от Мирослав Илиев. След като отрязаното дърво стане готово, се очаква Врачанският митрополит Григорий да го освети и да бъде изложено за поклонение пред миряните вероятно в музея на манастира или в църквата.

Чудо и в Струпешката обител

Истинско чудо се случва и в Струпешкия манастир, в близките околности на който се намира дънерът на отрязаното за огрев дърво с ликовете на Богородица и сина Божий.

„Преди около половин година в обителта дойде жена от село Кунино до Роман. Предишната нощ сънувала мъж на кон в небесата, който й казал да дойде в Струпешкия манастир и да й чета молитви за здраве. Разказвайки ми за съновидението, аз й отговорих – това е нашият закрилник свети Илия“, споделя пред вестника отец Цветан.

Жената имала здравословни проблеми и други несгоди. След като свещеникът прочел молитва за здраве, кунинчанката почувствала облекчение на болежките. „Поредното чудо“, категоричен е Божият служител.Манастирите в България: Светата обител, където деца проговарят и прохождат, излекуваните са многоДеца проговарят и прохождат в манастира „Свето Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското сел…Mar 16 2019vijti.com

Източник: Бгднес

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации